• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre scenarier som talmannen tror kommer inträffa nu – och som kan leda till en ny regering. Foto: Henrik Montgomery/TT/Sara Cosar/SVT

Talmannens tre scenarier: Det kan hända nu

Uppdaterad
Publicerad

Många minns den utdragna processen efter valet 2018 då regeringsbildningen tog 134 dagar. Nu tror talmannen Andreas Norlén (M) att processen kommer att gå snabbare.

– Den här situationen som vi har nu är i grunden annorlunda, det har bildats två grupper och en av dem kommer att få majoritet i riksdagen, säger han.

Det finns, som talmannen bedömer det, tre rimliga scenarier i bildandet av en ny regering – förutsatt att det slutgiltiga valresultatet ger fler mandat till det blåa alternativet.

– Det här är de tre händelserna som kan leda oss vidare i regeringsfrågan, sedan kan det förstås hända väldigt mycket efter det beroende på hur partierna väljer att agera, säger han.

Få koll på vad som kan hända den närmsta tiden i videon ovan. 

Detta händer nu – sju steg

Avgår statsministern?

När alla röster är räknade fattar Magdalena Andersson (S) beslut om hon tänker sitta kvar som statsminister eller inte. Väljer hon att avgå så kommer talmannen Andreas Norlén omgående att kontakta partiledarna för att diskutera möjliga regeringsunderlag. Han har dock ingen möjlighet att lägga fram något förslag på ny statsminister förrän riksdagen har öppnat. Under tiden sitter Magdalena Andersson kvar och leder en övergångsregering.

Val av talman

Två veckor efter valet, den 26 september, samlas de nya riksdagsledamöterna för att bestämma vem som ska bli riksdagens talman under den kommande mandatperioden. Då avgörs om Andreas Norlén får behålla sitt jobb.

Riksdagen öppnar

Den 27 september kommer kungen på besök för att förklara riksdagen öppen, och dagen efter skulle talmannen kunna lägga fram ett förslag på ny statsminister.

Första möjliga statsministeromröstningen

En statsministeromröstning kan som tidigast äga rum två dagar efter att talmannen har föreslagit en kandidat för riksdagen. Fredag den 30 september skulle Sverige alltså kunna ha en statsminister på plats, men det kan ta betydligt längre tid än så.

Om Magdalena Andersson inte avgår i anslutning till valet så kommer den nya riksdagen börja med att rösta om hon ska få fortsätta leda landet eller inte. Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar nej så måste statsministern avgå, och då inleder talmannen arbetet med att hitta en ny statsminister som riksdagen kan tolerera.

Talmansrundor

Efter valet 2018 tog det 134 dagar innan Sverige fick en ny regering. Det finns egentligen ingen gräns för hur lång tid de så kallade talmansrundorna får ta, men om talmannen efter fyra försök inte lyckas presentera en kandidat som riksdagen säger ja till så blir det automatiskt nyval.

Ny regering

När Sverige till slut får en statsminister som riksdagen kan tolerera kommer han eller hon kort därefter att presentera sin nya regering.

Budgetproposition

Den nya regeringen ska lämna sin budgetproposition till riksdagen inom tre veckor efter att den har tillträtt, dock senast den 15 november. Om det ännu inte finns någon ny regering då blir det övergångsregeringen som lämnar in ett budgetförslag. Det hände efter valet 2018 när Sverige hade en övergångsregering som leddes av Stefan Löfven (S). Då slutade det med att Moderaternas och Kristdemokraternas alternativa budget vann omröstningen i riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.