Det var i somras som polisen slog till mot ett transportföretag i Norrtäljetrakten. Polisen sökte igenom lastbilar och byggnader. Obs. Genrebild. Foto: TT

Transportföretagare åtalas för narkotikasmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon, torsdag, väntas åtal mot två företagare i transportbranschen för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Roslagsföretaget ska ha specialiserat sig på att köra internationella flyttlass till och från Sverige, enligt Veckans brott.

Det var i somras som polisen slog till mot ett transportföretag i Norrtäljetrakten. Polisen sökte igenom lastbilar och byggnader. Två män i 50-årsåldern, som äger företaget, greps och häktades. Ytterligare tre personer greps, varav två häktades.

Under morgondagen, sju månader sedan tillslaget, väntas alltså åtal väckas för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Totalt är fyra personer misstänkta och imorgon ska åtal väckas mot de två företagarna.

Stora mängder narkotika

Kammaråklagare Sara Nilsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet är förtegen om bevisningen och hur stora mängder narkotika som smugglats. Men i december sa hon till Norrtelje tidning att det rör sig om tiotusentals tabletter av Subutex – ett narkotikaklassat läkemedel som används vid heroinberoende.

– Det finns internationella kopplingar i ärendet och vi har samarbetat med flera länder, sa Sara Nilsson till tidningen.

Flyttfirma med Spanienkopplingar

Transportföretaget, som har funnits i nästan 50 år, har kontor i Norrtäljetrakten och i Malaga och Torrevieja i Spanien. Företaget är sedan början av 90-talet specialiserat på flyttar mellan Sverige och andra europeiska länder, främst Spanien.

De två nu häktade männen som driver företaget är tidigare ostraffade. De två andra är i 30-årsåldern. En av dem är sedan tidigare dömd för narkotikabrott. Enligt domen hade han nära ett kilo cannabis i bilen som han hade för avsikt att sälja vidare.

Veckans brott har sökt de misstänktas advokater. En av företagarnas advokat har svarat att hans klient nekar till brott. Även en av männen i 30-årsålderns advokat svarar att hans klient nekar till brott. De andra advokaterna har inte gått att nå för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet