Trots raset – visst andrum för M-ledaren

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Moderaterna backar som väntat i SCB:s stora partisympatiundersökning. Men nedgången kunde varit betydligt värre. Många moderater andas nog ut idag och frågan är om inte dagens SCB-mätning faktiskt ger den kritiserade partiledaren Anna Kinberg Batra visst andrum.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Ändå är SCB-mätningen ett beskt piller för Anna Kinberg Batra. I den opinionsundersökning, som brukar beskrivas som den mest tillförlitliga som görs i Sverige, står det nu svart på vitt att Sverigedemokraterna är större än Moderaterna.

LÄS MER: Moderaterna tappar stort i senaste SCB-mätningen

Skillnaden är visserligen väldigt liten, men den psykologiska effekten av att Sverigedemokraterna nu är större än Moderaterna ska inte underskattas.

Sverigedemokraterna på väg att ta över

Moderaterna har de senaste fyra decennierna varit den självklara och viktigaste motpolen till Socialdemokraterna och de nya styrkeförhållandena i svensk politik indikerar att Sverigedemokraterna är på väg att ta över den rollen. Det kommer självklart att få betydelse för valrörelsen 2018 och påverkar spelplanen för hur partierna tänker formera sig efter valet.

LÄS MER: Beskedet: Anna Kinberg-Batra sitter kvar

Liberalernas partiledare Jan Björklund har redan signalerat att han kan tänka sig att samarbeta med Socialdemokraterna om Alliansen inte förmår vinna valet på egen hand. Centerledaren Annie Lööfs besked här blir förstås avgörande om ett sådant blocköverskridande samarbete ska kunna etableras.

Centerpartiet fortsatt starkt

Centerpartiets uppgång i opinionen fortsätter, inte minst tack vare väljarövergångar från Moderaterna.

LÄS MER: TV: Toppmoderat kräver kräver öppet Anna Kinberg Batras avgång

En viktig förklaring är det förtroende väljarna har för Centerledaren Annie Lööf. Uppenbart har också Moderatledaren Anna Kinberg Batras besked i januari att öppna dörren för samarbete med Sverigedemokraterna ogillats av många moderatväljare.

Djupt ifrågasatt moderatledare

Annie Lööf är dock långt ifrån sitt mål att bli Alliansens ledare. Moderaterna är fortfarande klart större än Centerpartiet. Diskussionen inom Moderaterna de senaste dagarna vittnar dock om att Anna Kinberg Batra är djupt ifrågasatt i det egna partiet. Öppna avgångskrav i kombination med en rad anonyma uttalanden om att hon bör avgå underminerar hennes position som partiledare.

Möjligen skapar dagens SCB-mätning ett visst andrum för henne. Visst, Moderaterna backar kraftigt men inte till lika låga nivåer som i en del andra opinionsmätningar den senaste tiden. SCB-mätningen kan därför i viss mån dämpa den opinionsfrossa som Moderaterna lider av idag.

Krisläge för fler partier

Flera andra borgerliga partier genomgår en krisartad utveckling. Kristdemokraterna ligger klart under riksdagsspärren och riskerar att åka ur Riksdagen nästa år. Med tanke på det besvärliga läget för Moderaterna är det oklart om Kristdemokraterna denna gång kan förlita sig på moderata stödröster för att klara sig kvar i Riksdagen.

Ett annat parti med problem är Liberalerna. Partiet ligger stilla på en låg nivå i SCB:s mätning och även där ifrågasätts nu partiledarens ställning. Inför partiets landsmöte i höst har redan krav höjts på Jan Björklunds avgång, men det mesta talar för att han kommer att sitta kvar.

Regeringen stärker sin ställning

På den rödgröna sidan går det nu hyggligt för Socialdemokraterna. En förklaring är förstås Alliansens kris, en annan är att regeringen efter några motiga år nu stärker sin ställning bland väljarna. Miljöpartiets problem fortsätter dock. Nedgången i opinionen har bromsats upp, men någon uppgång är ännu inte i sikte. Inte heller Vänsterpartiet tycks gå hem hos väljarna. Partiet backar i den här SCB-mätningen.

LÄS MER: Statsvetaren: Riskabelt att byta ut moderatledaren innan valet

Sverigedemokraterna firar så klart positionen som Sveriges näst största parti. Inget annat parti har heller gått fram så kraftigt sedan valet 2014. Samtidigt finns en viss frustration inom partiet över att Sverigedemokraterna inte kunnat tjäna mer på krisen inom Moderaterna.

Vill bredda sin politik

Sverigedemokraternas uppgång det senaste halvåret har varit blygsam och tycks nu plana ut. Det här är man uppenbart medveten om inom partiledningen och partiets försök att bredda sin politik, nu senast om sjukvårdspolitiken, ska ses mot denna bakgrund.

Sammantaget innebär dagens SCB-mätning att det parlamentariska läget är fortsatt oklart. Att bilda en stabil regering efter nästa val blir mycket svårt. Å andra sidan kan det öppna för helt nya konstellationer och samarbeten i svensk politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.