Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill att de personer gripits i sitt hemland med anledning av mordet på journalisten Khashoggi utlämnas till Turkiet. Foto: TT

Turkiet: Misstänka saudier ska utlämnas

Uppdaterad
Publicerad

En turkisk åklagare i Istanbul kräver att de personer gripits i sitt hemland med anledning av mordet på journalisten Khashoggi utlämnas till Turkiet, rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån kommer Turkiet inom kort begära de misstänkta saudierna utlämnade. Enligt en högt uppsatt tjänsteman är Turkiet bättre lämpat för att ”skipa rättvisa” i fallet.

Enligt justitiedepartementet förbereder Istanbuls åklagarmyndiget att begära samtliga 18 personer som gripits i Saudiarabien utlämnade. De är misstänkta för ”överlagt mord under tortyrliknande former”.

Saudisk journalist död

Saudiarabien fortsätter neka till att ha beordrat mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Samtidigt säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att myndigheterna har ytterligare bevis i fallet och att Saudiarabiens chefsåklagare besöker Turkiet på söndag för samtal inom ramen för mordutredningen.

Då vill Turkiets ledare få svar på var Khashoggis kvarlevor är – och vem som skickade den misstänkta grupp saudiska agenter som anlände till Istanbul på morddagen.

– Vem gav denna order? Vem beordrade 15 personer att komma till Turkiet, frågar sig Erdogan i sitt tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet