Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt uppgifter till TT fanns det personal på ambassaden när den stormades. Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

UD om stormningen: ”Iraks ansvar har brustit”

Uppdaterad
Publicerad

Personalen som fanns på plats på ambassaden under stormningen på torsdagen var tvungna att fly därifrån. All personal är nu tillbaka i Sverige, dit ambassadens verksamhet tillfälligt förflyttas. Nu säger Utrikesdepartementet att det förekom våldsam vandalisering på ambassaden.

– Iraks ansvar har uppenbarligen allvarligt brustit, säger UD:s presschef.

UD kan inte ge några detaljer kring hur situationen hanterades på plats.

– Vi kan konstatera att det var en mycket besvärlig situation. Men det viktigaste är att all personal är välbehållen, säger Karin Bolin, presschef på utrikesdepartementet.

Ambassadens personal har av säkerhetsskäl tillfälligt omlokaliserats till Stockholm. All personal har under fredagen landat i Sverige.

– Vad som händer framöver, det får vi återkomma till.

Våldsam vandalisering och brand

Karin Bolin säger att UD inte har någon helhetsbild över hur stora skadorna på ambassaden är.

– Men det var en omfattande stormning med våldsam vandalisering, och ambassadbyggnaden sattes i brand på flera ställen.

Utrikesminister Tobias Billström har tidigare kallat attacken på ambassaden för ”oacceptabel”. Även nu riktar UD kritik mot myndigheterna i Irak.

– Iraks ansvar för skyddet av den svenska beskickningen har uppenbarligen allvarligt brustit, säger Karin Bolin.

Ändrade resråd

Under fredagen har UD utfärdat nya resråd till svenskar i Irak. Bland annat rekommenderas man som svensk hålla sig långt ifrån demonstrationer, och att man bör hålla sig uppdaterad om händelseutvecklingen och följa lokala myndigheters anvisningar.

Trots att svenska diplomater uppmanats lämna Irak, och Irak tagit hem de egna diplomaterna på ambassaden i Stockholm, säger Karin Bolin att det pågår kontakt mellan regeringsföreträdare för Irak och Sverige.

– Det har bland annat varit flera kontakter på utrikesministernivå, Iraks charges d'affaires har kallats upp till UD, och det har varit flera lokala kontakter i Bagdad. Utrikesministern talade i går med sin irakiska kollega, säger Karin Bolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.