Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koppling till gängkriminella miljöer ska leda till utvisning: ”Då hör man inte hemma i Sverige” Foto: SVT

M vill kunna utvisa gängkriminella innan de begått brott

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill kunna utvisa utländska medborgare som har koppling till gängkriminalitet även om de inte har begått något brott.

– Det är ingen rättighet att få befinna sig Sverige, säger Ulf Kristersson när han intervjuas i SVT Morgonstudion.

För att komma till rätta med den grova brottsligheten vill Moderaterna kunna utvisa utländska medborgare som har en koppling till kriminella gäng innan de har begått brott i Sverige.

– De som lever i gängkriminella miljöer är ett hot mot svensk säkerhet. Det är ingen rättighet att få befinna sig Sverige i största allmänhet om man inte är svensk medborgare, säger Ulf Kristersson när han intervjuas i SVT Morgonstudion.

Val 2022

Men om man inte har lagfört dem?

– Det är därför vi har underrättelseinhämtning i Sverige. Vi kontrollerar om människor är terrorister eller befinner sig i brottsbenägna miljöer. Det är klart att vi inte kan acceptera att människor kommer hit för att befinna sig i gängkriminella miljöer.

Däremot förespråkar Moderaterna inte Sverigedemokraternas förslag om att hela familjers uppehållstillstånd ska kunna dras in även om det bara är en person som har begått brott.

Delar Busch frustration

Efter upploppen i flera svenska städer under påskhelgen fick KD-ledaren Ebba Busch kritik för ett uttalande där hon frågade sig varför vi inte hade ”hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare”.

– Den frustrationen delar jag, sedan kanske man kunde ha uttryckt det på lite andra sätt, säger Ulf Kristersson i programmet.

Efter valet i höst vill Moderaterna bilda en borgerlig regering där man även samarbetar med Sverigedemokraterna i frågor där man tycker lika. I Morgonstudion säger Kristersson att han uppfattar SD-ledaren Jimmie Åkesson som sak-orienterad.

För Liberalerna ser läget tufft ut i opinionen. När Kristersson får frågor om det forna allianspartiet säger han att han tycker att man har kommit varandra närmare igen – men att partiet inte kan förvänta sig stödröster.

– Jag kommer aldrig att uppmana någon som vill rösta på Moderaterna att rösta på ett annat parti. Varje parti måste förtjäna sitt eget stöd, säger Kristersson.

”Kan bli stökiga månader”

Ett annat ämne som avhandlades under intervjun var frågan om ett svenskt Natomedlemskap.

Svensk trygghet kommer öka med ett svenskt Natomedlemskap, menar M-ledaren.

Samtidigt anser han att Sverige bör ställa in sig mentalt på att Ryssland kan svara med exempelvis cyberattacker eller hybridhot.

– Så mycket som möjligt ska man tala klartext om detta så att svenska folket ser, förstår och att vi mentalt rustar oss för några månader som kan bli stökiga men som långsiktig är bra för svensk säkerhet, säger Kristersson i SVT:s Morgonstudion.

Intervjun med Kristersson är en del av Morgonstudions partiledarintervjuer som görs inför valet i höst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: STEPHANIE LECOCQ/TT, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet