Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Åkesson om 30-punktsprogrammet och regeringsbildning: ”Borde spela oss i händerna” Foto: SVT

Åkesson: Får konsekvenser om ungarna eldar polisbilar

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill kunna utvisa hela familjer om en individ ägnar sig åt grovt kriminell verksamhet.

– Låter man ungarna vara ute och kasta sten på polisen och elda polisbilar så kommer det att få konsekvenser, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i Morgonstudion.

Påskhelgens våldsamma upplopp i flera städer har visat att Sverige är laglöst på sina håll, menar Jimmie Åkesson i SVT:s Morgonstudions första partiledarintervju inför valet.

– Det blir uppenbart när vi ser tv-bilder på poliser som tvingas retirera, när kravall-gängen vinner mark och trycker tillbaka våldsmonopolet, det är ett gigantiskt hot mot rättsstaten och så får det inte se ut, säger han.

Nyligen presenterade Sverigedemokraterna ett 30-punktsprogram med flera nya åtgärder för hur man anser att samhället bör svara på grov brottslighet.

Indragna uppehållstillstånd

Ett av förslagen är att hela familjers uppehållstillstånd ska kunna dras in även om bara en enskild person i familjen ägnar sig åt grov kriminalitet.

En allmän princip är att man ska straffas utifrån sina egna handlingar, varför är det viktigt att frångå den principen?

– Det är inte frågan om ett straff, att ha ett uppehållstillstånd i Sverige är ingen allmän rättighet, det är något man får för att man bedöms ha ett behov av det på grund av skyddsbehov eller familjeanknytning. Det kan dras in om man inte sköter sig eller, anser vi, om man inte håller reda på sina egna ungar. Låter man ungarna vara ute och kasta sten på polisen och elda polisbilar så kommer det att få konsekvenser, och jag tycker att det är en fullt rimlig konsekvens, säger Jimmie Åkesson i Morgonstudion.

Han betonar att förslaget primärt är riktat för att få föräldrar att ta ett större ansvar.

– Om man inte tar det ansvaret så får man vara beredd att ta konsekvenserna av detta. Då har vi föreslagit att skadeståndskraven ska vara fullt ut finansierade av föräldrarna om deras barn inte kan betala för skadan som de har åsamkat, men vi talar även om indragna uppehållstillstånd och en rad andra förslag, säger Jimmie Åkesson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.