Trumps egna partikamrater kan lägga krokben för honom i kongressen. Foto: TT

Partikamraterna kan fälla Trump i kongressen

Uppdaterad
Publicerad

Republikanerna väntas få kontroll över hela kongressen och presidentposten. Trots det kan Donald Trump få svårt att få igenom kontroversiella förslag – som att bygga muren mot Mexiko – eftersom hans partikamrater sätter stopp. ”Det är ovanligt att en president har så pass lågt stöd bland sina egna”, säger professor Erik Åsard.

Före valet hade Demokraterna ett visst hopp om att  få majoritet i senaten, men på onsdagsförmiddagen hade Republikanerna till allt att döma minst 52 av 100 platser säkrade, skriver ABC News.

I representanthuset väntades Demokraterna ta omkring sju platser från Republikanernas nuvarande 247, vilket fortfarande innebär att det sistnämnda partiet har en trygg majoritet.

USA-val 2016

Därmed väntas Republikanerna behålla kontrollen över USA:s lagstiftande församling, kongressen.

Underlättar för Trump

Om siffrorna håller i sig kommer Republikanerna att – för första gången sedan George W Bush var president – få kontroll över såväl Vita huset som kongressen. Det gör det lättare för Trump att få igenom sina valförslag.

– Det underlättar väldigt för Trump nu när han tillträder. Nu ska han lägga fram sin agenda och då måste han ha båda kamrarna med sig, säger Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Sluter inte upp

Men Trump försvagas av att många i det egna partiet inte slutar upp bakom hans politik.

– Det finns ledamöter i framför allt senaten som inte röstat på honom, trots att de är republikaner. Man kan undra hur de kommer att ställa sig till en del ganska så kontroversiella förslag, som att bygga muren mot Mexiko. Det kan bli väldiga förhandlingar för att få med alla på båten.

Andra områden där Trump troligtvis kommer att tvingas kompromissa är den ekonomiska politiken, infrastruktursatsningar och förslaget om att stoppa alla muslimer från att komma in i USA.

– Det sistnämnda tror jag han får väldiga problem med att få igenom, för det säger juristerna kan vara grundlagsvidrigt.

Unikt lågt stöd

Enligt Erik Åsard har både Demokraterna och Republikanerna tidigare varit splittrade i presidentfrågan, men det är ovanligt att en amerikansk president har så lågt stöd bland sina egna kongressledamöter.

– Frågan är om vi tidigare har sett att ett parti haft så pass stort avstånd mellan den politiska eliten och sina väljare. Det är något nytt i Trumps fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet