Hon räknar med att tillhöra samhällets topp

Uppdaterad
Publicerad

På University of New Hampshire tar 4.500 amerikanska studenter examen och är äntligen färdiga att uppfylla sina drömmar. En av studenterna är Hannah Pierce.

Hannah är utbildad ingenjör och ser inga hinder alls i livet. Hon räknar med att tillhöra ”the top 1 percent”.  Men samtidigt är hon oroad över vart Amerika är på väg.

Kanske handlar årets presidentval om ett tydligare vägval den här gången.

Om hur den amerikanska drömmen egentligen ser ut och om vem som ska definiera drömmen.

Förenklat skulle man kunna säga att Mitt Romney, att republikanerna, fortsätter framhäva individens rättigheter – att det är individens egen vilja, uppfinningsrikedom och arbete som avgör hur det ska gå – medan Barack Obama och demokraterna talar allt mer om statens roll, om skyldigheter, om delat ansvar och samarbete för att klara framtiden.

Hur familjen Pierce ställer sig i valet har aldrig varit någon hemlighet. Familjemedlemmarna brukar nästan alltid välja att rösta som familjens överhuvud – det vill säga på republikanerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Drömmar i presidentvalets USA

Mer i ämnet