Kabil Al Salihi, uppskattar att bo på ett äldreboende där personalen talar hans modersmål. – Alla här är bra människor, säger han. Foto: SVT.

Hitta äldreboende svårt för invandrade

Uppdaterad
Publicerad

Bara åtta av Sveriges kommuner ger äldre rätt att välja äldreboende anpassat efter språkliga och kulturella skillnader.

Det finns risk för att den som flyttat till Sverige i vuxen ålder får svårt att umgås med andra på ålderns höst. Minnet sviktar och en oro föds inför ett samhälle som inte längre känns igen. Svenska språket tynar bort och det blir svårt att båda förstå och göra sig förstådd.

Få kommuner låter äldre välja själv

Lösningen kan vara att få komma till en plats där personalen talar modersmålet. Där det går att äta mat och fira traditioner som i landet man en gång lämnade. Men det är oftast inte möjligt.

Kommunerna bestämmer själva över sitt äldreboende och tilldelar platser. Gamla har på de allra flesta håll ingen möjlighet att själva få avgöra var de ska sluta sina dagar.

Men det finns ett fåtal undantag. Åtta kommuner ger den gamla möjligheten att inom lagen om valfrihetssystem, LOV, fritt få välja ett äldreboende som tar hänsyn till individens språkliga och kulturella ursprung. Förutom Halmstad ligger alla omkring Stockholm

Mat och språk ger trygghet

Vårby Plaza i Huddinge öppnade för ett år sedan och 37 av de 54 platserna är redan belagda. Här lever man på idén att antalet svenskar med rötter i Mellanöstern och Nordafrika ökar och att behovet av ett specialiserat äldreboende blir större.

Det finns personal som kan svenska, arabiska, turkiska, persiska och kurdiska. Maten, rummen och aktiviteterna styrs av varifrån de boende kommer.

– Att de äldre kan kommunicera på sitt modersmål och äta mat de minns sedan förr är viktigt. Det ger en trygghet, säger verksamhetschef Soheila Govazi.

Soheila Govazi kan inte heller förstå den oro för att detta boende delar upp människor och leder till segregation.

– Det är snarare en integration. I dessa kulturer är det döttrarna som tar hand om de äldre och blir därmed hindrade att komma in i det svenska samhället.

En av de boende, Kabil Al Salihi, är mycket nöjd med att ha personal han kan tala med.

– Alla här är bra människor, de kvinnliga cheferna är som mina vänner och mina döttrar, säger han.

Kommuner kan tvingas införa LOV

I dag är det valfritt för kommuner att följa lagen om valfrihetssystem, LOV. Man kan dessutom välja att bara följa vissa delar av lagen. Till exempel har 124 kommuner infört LOV för omvårdande hemtjänst, men bara åtta tillämpar valfrihet för särskilt boende för äldre.

Den utredning om LOV regering tillsatt ska vara klar i början av nästa år, men Maria Larsson har redan pratat om att kommunerna kan komma att tvingas införa LOV eftersom dagens lösning inte är lika för hela landet.

Det naturligtvis inte rimligt att man ska, i vissa kommuner, från politiskt håll förbjuda äldre att kunna välja, säger Maria Larsson    

”Inte alla som vågar bygga upp”         

Fast hon ser också svårigheter i att införa LOV för särskilt boende för äldre.

Det är inte alla som vågar bygga upp ett äldreboende. Det kräver ganska stora investeringar och sen har man inga garantier för att någon kommer att vilja bo på ens anläggning. Så det finns komplikationer där och precis det har vi bett utredaren att titta på.

Utredningen Maria Larsson syftar på kommer Greger Bengtsson vara klar med den 15 januari nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.