Kung Carl XVI Gustavs kritik mot Sveriges coronastrategi sprids i internationella medier och intressent för den svenska coronastrategin ökar på nytt.

Kungens coronakritik sprids i internationella medier

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl XVI Gustafs kritik mot Sveriges coronastrategi sprids som en löpeld i internationella medier. Kritiken har också återuppväckt intresset för den svenska coronastrategin.

Det svenska kungahuset har traditionellt väckt stort intresse i europeiska och särskilt i tyska medier, men under 2020 så kom även den svenska coronastrategin in på löpsedlarna. Nu har alltså dessa två svenska nyhetsexporter kombinerats till en och inte oväntat fått vind under vingarna.

'We Have Failed

De flesta rubriker, som till exempel den amerikanska finanstidningen Forbes, öppnar för en dramatisk läsning. Liksom många andra internationella tidningar innehåller Forbes artikel, Sweden’s King On Coronavirus: ‘We Have Failed’ , en beskrivning av den svenska coronastrategin som svag och knapphänt, följt av kungens välmatchande citat. 

'Sweden’s anti-lockdown experiment flopped´

Washington Post, som nyligen publicerade debattartikeln 'Swedens anti-lockdown experiment flopped, har i omgångar riktat svidande kritik mot den svenska coronastrategin. Liksom många andra medier publicerade Washington Post den här gången en artikel från nyhetsbyrån AP. Med svenska kungens citat så befäste tidningen sin kritiska tongång ytterligare.

Inte oväntat skrivs det även en hel del om prinsparet, Carl Philip och Sofia, som nyligen testade positivt för covid-19. Vissa nyhetskällor, som BBC, passar även på att inkludera några rader om coronakommissionens kritik mot äldrevården.

I skrivande stund finns det en gemensam nämnare för de internationella medierna, ingen har riktat kritik mot Carl XVI Gustaf och alla har lämnat en kort men dyster bild av coronaläget i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
“Svenska folket har lidit” – hör kungens beskrivning av 2020. Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Diskussionen om kungens politiska roll lyser än så länge med sin frånvaro i de internationella medierna och nyheten om kungens kritik banar i stället väg för ett ännu större intresse för Sveriges coronastrategi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer