Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Mellanösternkorrespondent: ”En majoritet av israelerna är för kriget i Gaza” Foto: Pablo Torres/SVT

100 dagar av krig – ingen nedtrappning i sikte: ”Väldigt mörkt”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget mellan Hamas och Israel har nu pågått i 100 dagar.

Medan världen bävar för storkrig pågår förödelsen för Gazas civila – samtidigt som israeler fortsätter kampen för att få återse sina anhöriga som tagits som gisslan av Hamas.

Doaa Abu Lashin kysser sin dotter, Zeinab, på pannan. Den lilla kroppen är täckt av ett vitt skynke.

Hon är en av över tio civila som uppges ha dödats i en attack mot byggnader i staden Rafah i Gaza på lördagen. I huset fanns två familjer, uppger det Hamasstyrda hälsoministeriet.

Krig mellan Israel och Hamas

– De dog i sitt hem, där de trodde de var säkra, när de åt middag. Var är den internationella brottsdomstolen när våra barn mördas? säger Bassem Arefeh som förlorade flera släktingar i attacken.

Netanyahu: ”Ingen kan stoppa oss”

Kriget mellan Israel och Hamas är det dödligaste sedan staten Israels införande. Över 23 000 palestinier och 1 300 israeler uppges ha dödats sedan Hamas attack den 7 oktober och ingenting tyder på nedtrappning.

– Ingen kan stoppa oss. Inte Haag, inte ondskans axelmakter och ingen annan, sa Netanayahu i ett tv-sänt tal på lördagen.

Över 100 israeliska gisslan

På gatorna i Tel Aviv pågår samtidigt demonstrationer för att få hem de runt 130 israeler som fortfarande hålls som gisslan av terrorgruppen Hamas. Många vill se förhandlingar med Hamas, medan Netanyahu håller fast vid sin militanta inställning till terrorgruppen. Premiärministern lider nu av störtdykande opinionssiffror.

– Många är kritiska och menar att israels strategi inte fungerar. De är långt ifrån sitt mål att eliminera Hamas. Samtidigt säger Netanyahu att han kommer att fortsätta. Just nu ser det väldigt mörkt ut, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

80 procent på flykt i Gaza

Den humanitära situationen i Gaza beskrivs som katastrofal. En fjärdedel av befolkningen riskerar svält och 80 procent av befolkningen är nu på flykt.

– I över 100 dagar har Gazaremsan bombats och bara det senaste dygnet dödades 135 personer. De flesta av de döda är kvinnor och barn, alltså oskyldiga människor, säger Samir Abu Eid.

Under söndagen väntas flera demonstrationer runt om i världen för att kräva ett eldupphör i kriget – någonting som Benjamin Netanyahu hittills sagt nej till.

Kriget i siffror

Omkring 1 100 israeler dödades i Hamas terrorangrepp den 7 oktober.. 250 personer togs då som gisslan, varav över 130 uppges vara kvar i fångenskap.

Över 12 000 israeler har skadats sedan krigets start.

Över 23 000 palestinier har dödats och 60 000 skadats i Israels attacker mot Gazaremsan. Över 8000 av de dödade uppges vara militanta.

187 av de dödade i kriget uppges vara israeliska soldater.

45 till 65 procent av Gazas byggnader har skadats eller förstörts i kriget.

Det internationella samfundet har propagerat för en tvåstatslösning, något som Israel motsätter sig. Hamas kräver ett eldupphör innan man släpper fler gisslan.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet