Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicholas Stern, författaren av Sternrapporten säger i Agenda att ungdomar är det som gör honom mest hoppfull. Foto: Susan Walsh/AP , Andrezjej Grygiel EPA, TT.

15 år sedan hans klimatrapport: ”Ungdomarna gör mig mest hoppfull”

Uppdaterad
Publicerad

Teknologin utvecklades snabbare – men konsekvenserna av klimatförändringarna visade sig vara betydligt mer allvarliga.

15 år efter Sternrapporten utvärderar nu författaren och nationalekonomen Nicholas Stern sina förutsägelser.

– Av allt som är hoppfullt är ungdomarna det viktigaste, säger han till SVT:s Agenda.

Sternrapporten utfärdades på uppdrag av Storbritanniens regering för att ge en ekonomisk analys av klimatförändringarna. När den publicerades 2006 fick den stor spridning och har sedan dess använts flitigt i klimararbetet.

I dag, 15 år senare, konstaterar Nicholas Stern att många av följderna som förutspåddes om klimatet har skett i en både snabbare och större omfattning än väntat.

– Vi sa vid tiden för rapporten att de hot vi står inför är mycket allvarliga. Det har visat sig att de är ännu allvarligare än vi då hade insett. Teknologin har å andra sidan utvecklats snabbare än vi trodde. Så vetenskapligt sett är det klart värre än väntat, men tekniskt sett klart bättre, säger Nicholas Stern.

Under de senaste två, tre åren tycker han sig se ett mer hoppfullt arbete från både politiker och den privata sektorn.

– Det finns mycket som är hoppfullt, finanssektorn, den snabba teknologiutvecklingen, men framför allt de unga. Av allt som är hoppfullt är ungdomarna det viktigaste, säger Nicholas Stern.

Se hela kvällens avsnitt av Agenda här.

Rapporten handlar om klimatproblematiken, klimatförändringarnas konsekvenser och möjligheterna till klimatåtgärder.

En huvudsaklig slutsats i rapporten är att de kostnader som är förknippade med konsekvenserna av en klimatförändring är betydligt större än kostnaderna för åtgärder som sätts in i ett tidigt skede för begränsa den.

Källa: NE

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer