Biträdande polischef Jitendra Singh talar med den mördade 16-åriga flickans familj i byn Raja Kundra. Foto: TT

16-årig indisk flicka våldtogs och brändes ihjäl – 17-åring kämpar för sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i den indiska delstaten Jharkhand har gripit 14 män och en kvinna efter att en 16-årig flicka våldtagits och bränts ihjäl. Samtidigt kämpar en 17-årig flicka för sitt liv efter att ha blivit våldtagen, dränkt i bensin och svårt brännskadad i samma delstat.

Händelserna har väckt starka känslor i landet, där flera uppmärksammade våldtäkter lett till protester.

Den 16-åriga flickan kidnappades och våldtogs av två män. Hennes föräldrar vände sig till ett råd av äldre personer i byn Raja Kundra, som dömde de två männen att betala böter på 50 000 rupier (omkring 6 600 kronor) och göra hundra sit-ups, skriver BBC.

Männen ska då ha blivit rasande, misshandlat flickans föräldrar och tillsammans med en mobb av människor tänt eld på deras hus. Flickan som befann sig i huset dog av sina skador, uppger den lokala polischefen för Reuters. 

Många gripna

15 personer har nu gripits misstänkta för inblandning i händelsen, däribland de två männen som ska ha legat bakom våldtäkten, och polisen söker ytterligare fem. 

Händelsen är ett av flera fall av våldtäkter som uppmärksammats i Indien de senaste dagarna. I samma delstat kämpar en 17-årig flicka för sitt liv efter att ha blivit våldtagen, dränkt i bensin och satt i brand under fredagen. En 19-årig man har gripits, misstänkt för dådet.

– Den misstänkte sa till oss att han ville gifta sig med offret men hon var inte redo, säger en polis till BBC.

I delstaten Odisha har polisen arresterat sex personer misstänkta för att ha våldtagit en 14-årig flicka. 

Indien införde dödsstraff

För mindre än en månad sedan införde Indien dödsstraff för våldtäkt av barn under tolv år, efter att stora folkliga protester mot sexuellt våld skakat landet. Protesterna blossade upp efter två uppmärksammade våldtäktsfall, i ett av dem blev en 8-årig flicka våldtagen och mördad i delstaten Jammu och Kashmir.

Rapporter om sexuellt våld har ökat i Indien de senaste åren. 2016 anmäldes cirka 40 000 fall, av dem var ungefär 40 procent våldtäkter mot barn, rapporterar Reuters. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.