Chalcots estate i Camden i norra London (vänster) evakueras efter dödsbranden i Grenfell Tower (höger). Foto: TT

800 bostäder i London evakueras efter oro för brandfarligt fasadmaterial

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsbranden i Grenfell Tower evakueras nu fem höghus i Camden i norra London. Myndigheterna befarar att fasadmaterialet kan vara brandfarligt.
800 hushåll flyttas medan myndigheterna utför brådskande säkerhetsåtgärder.

Minst 79 personer dog i storbranden i Grenfell Tower den 14 juni, enligt AP.

Enligt Storbritanniens premiärminister Theresa May är uppemot 600 byggnader i landet byggda med liknande brandfarliga material som det svårt brandhärjade Grenfell Tower i London. Hundratals byggnader ska kontrolleras, och på fredagen kom uppgifter om att 800 bostäder i fem höghus i Camden evakueras, skriver BBC.

LÄS MER: 600 hus har liknande brandfarliga fasadmaterial

Brandkåren uppger att man inte kan garantera säkerheten för de boende, skriver AP.

Genomförde inspektion

Efter att de lokala myndigheterna lyssnat till de boendes oro och låtit brandkåren genomföra en inspektion av byggnaden fattade man beslutet att evakuera husen, uppger Georgia Gould vid myndigheterna i Camden enligt The Independent.

– Tillsammans beslutade vi oss för att Taplow-byggnaden temporärt måste utrymmas medan vi genomför brådskande brandsäkerhetsåtgärder så att de boende kan vara fullt försäkrade om sin säkerhet. Det innebär att vi måste flytta de boende från sina hem till tillfälliga inkvarteringar, säger hon i ett uttalande på Camden Councils hemsida.

LÄS MER: Brandoffer får flytta in i lyxigt bostadshus – upprör hyresgäster

Myndigheterna uppger att man ska ta bort fasadmaterial och bedömer att åtgärderna kommer att ta tre–fyra veckor. Samtidigt ska man genomföra regelbundna brandsäkerhetsinspektioner och säkerhetskontroller för att lugna de boende.

Startade i ett kylskåp

Tidigare på dagen kom uppgifter om att branden i Grenfell Tower startade i en kylskåpsfrys. Polisen överväger att utreda händelsen som ”manslaughter”, vilket i Sverige är ungefär detsamma som dråp eller vållande till annans död.

Både fasadmaterialet och isoleringen som användes i tornet har blivit underkända i ett brandsäkerhetstest som gjorts i samband med utredningen.

LÄS MER: Byggföretag kan vara skyldiga till vållande till annans död

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Grenfell Tower

Mer i ämnet