• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: AP/TT

17 år – och leder protesterna i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Joshua Wong är 17 år och utpekas av en rad medier som ledaren för protesterna i Hongkong. Redan när han var 14 år startade han en massrörelse mot kinesisk indoktrinering i undervisningen.

Han var bara några månader gammal när Storbritannien överlämnade Hongkong till det kommunistiska Kina, med löften från Kina att Hongkong skulle få ett särskild ställning med friheter som saknas i övriga Kina.

Kristen familj

Joshua Wong Chi-fung är uppvuxen i en kristen familj. Hans far uppmanade honom tidigt att bry sig om de utslagna i staden.

Hans genombrott kom när han var fjorton år. Kina försökte förmå skolmyndigheterna i Hongkong att i undervisningen ta in studiematerial som var klart för det kinesiska diktatursystemet.

Wong lyckades organisera en massprotest med 120.000 deltagare som tvingade skolmyndigheten att trotsa Kina. Rörelsen kallades Scholarism och är en av initiativtagarna till dagens protester.

Stora intresset: Sociala medier

Han började intressera sig för sociala medier redan när han var tolv år och det var med hjälp av dem som han kunde organisera Scholarism.

Wong pekas ofta ut som ledare men redan i en intervju i South China Morning Post 2012 säger han:

– Jag gillar inte det. Om en massrörelse blir till en dyrkan av en speciell person, då blir det ett stort problem.

Civil olydnad ibland

Han säger nu att fredliga protester är idealet, men ibland är det nödvändigt att tillgripa civil olydnad.

Redan när han startade Scholarism började de centrala myndigheterna i Peking att intressera sig för honom. Han sade att han blev rädd – men att han måste fortsätta.

– Studerande och studenter är de bästa att sprida budskapet om demokrati därför att de är idealistiska av naturen, säger han till brittiska BBC.

Han betonar att protesten alltid ska vädja till publiken och vara estetiskt tilltalande. För att få de mestadels unga demonstranterna att hålla ut måste man ha roligt också, har han sagt till nyhetsbyrån Reuters.

Familjen misstänkliggjord

Hela Joshua Wongs kristna familj har dragits in myndigheternas försök att misstänkliggöra honom, skriver Wall Street Journal. I september pekade en Pekingstyrd Hongkong-tidning ut hans familj för att ha bindningar till USA:s regering.

Enligt tidningen skulle familjen ha fått gåvor från USA och spionorganisationen CIA skulle infiltrera Hongkong.

I fredags greps Wong tillsammans med ett antal andra demonstranter. Ett tecken på Wongs inflytande är att han hölls gripen längst av alla – i 40 timmar.

Vill inte lämna Hongkong

Han har börjat på universitetet nu och säger att han inte har några planer på att flytta från Hongkong, han vill studera där. Han säger att han vill ägna sig åt socialt arbete.

– Hur skulle jag kunna lämna Hongkong som läget är nu, säger han. Om jag flyttar kommer myndigheterna att förlöjliga mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet