Våldsam konflikt i Nigeria – 18 människor dödade

Uppdaterad
Publicerad

18 människor, varav två poliser, har dödats och flera skadats efter en våldsam sammandrabbning mellan nomadiska herdar och bönder i den sydöstligt belägna delstaten Benue i Nigeria.

Våldsamheterna bröt ut tidigt under onsdagen när herdarna ska skjutit urskillningslöst i samband med att de stormade en jordbruksby, uppger delstatsguvernörens säkerhetsrådgivare Paul Hemba.

Konflikter mellan boskapsskötare och lokala jordbrukarsamhällen är vanliga i delar av Afrikas mest folkrika nation.

– Säkerhetsmyndigheter larmades och sattes in i det aktuella området vilket fick stopp på attacken, annars skulle dödssiffran ha varit högre, säger Hemba.

Enligt delstatspolisen var attacken en hämndaktion efter det att fem herdar tillhörande folkgruppen hulani dödats i området tidigare i veckan.

Det uppstår ibland spänningar mellan olika samhällsgrupper i Nigeria med religiösa och etniska förtecken. I landet finns tiotals etniska grupper och vad gäller religion råder en nästan helt jämn fördelning mellan det i huvudsak kristna söder och det muslimskt dominerade norr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.