Rök stiger från en brand i Amazonas, Brasilien. Foto: Lula Sampaio AFP / TT

20 miljoner dollar till brandbekämpningen i Amazonas

Uppdaterad
Publicerad

G7-ländernas ledare har kommit överens om att ”omedelbart” bidra med 20 miljoner dollar, drygt 214 miljoner kronor, till brandbekämpningen i Amazonas regnskog. Det meddelar Frankrikes president Emmanuel Macron under en presskonferens.

Den franske presidenten uppger att han haft långa diskussioner med USA:s president Donald Trump, och att Trump stödjer initiativet. Det trots att den amerikanske presidenten själv inte närvarade på klimatmötet.

– Han var inte i rummet, men hans team var, säger Macron.

Emmanuel Macron hänvisar till regnskogarna i Amazonas som ”jordens lungor”, och säger att G7-ledarna ser över liknande stöd till regnskogsbränder på den afrikanska kontinenten.

Brasiliens miljöminister välkomnar G7-ländernas bidrag, rapporterar Reuters.

”Hänsynslös attack”

Senare under söndagen kritiserade Bolsonaro macrons förslag på Twitter, där han menade att Macrons förslag om en internationell aktion behandlar Brasilien som en koloni, rapporterar Reuters.

”Vi kan inte acceptera franske presidenten Emmanuel Macrons opassande och hänsynslösa attack mot Amazonas, och heller inte att han däljer sina intentioner”, skriver Bolsonaro.

Han skrev även att han talat med Colombias president om en gemensam plan för Amazonas, för att skydda ländernas suvärenitet och naturtillgångar.

Omfattande bränder

De senaste veckorna har tusentals skogsbränder rasat i Amazonas regnskogar. Enligt Brasiliens rymdforskningsinstitut ser 99 procent av bränderna ut att vara avsiktligt eller oavsiktligt orsakade av människan.

Bränderna, och Brasiliens president Jair Bolsonaros agerande kring dem, har väckt kritik från omvärlden. Bland annat blev Brasiliens miljöminister utbuad under FN:s klimatkonferens i Salvador, Brasilien.

FAKTA: G7

G7 bildades 1975 och står för Group of Seven. Det är ett informellt forum för de länder som brukar kallas för världens rikaste: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA.

Även EU deltar, samt särskilt inbjudna ledare från Australien, Burkina Faso, Chile, Egypten, Indien, Senegal, Rwanda och Sydafrika, för att diskutera ojämlikheten i världen.

Kina, vars tillväxt tog fart långt efter att G7 bildades, ingår inte trots ekonomins storlek i dag.

Mellan 1997 och 2014 kallades klubben för G8. Då ingick även Ryssland, vars förtroende dock ansågs förbrukat i och med invasionen av Krim.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.