Klockan 7:00: Polisen i San Bernadino, Kalifornien, håller en presskonferens med uppdateringar om den skjutning som ägde rum på en julfest för kommunalanställda i går. 14 personer ska ha dödats och 17 skadats, även två gärningsmän ska ha dödats av polis. Visa alla (8)
Visa alla (8)

Masskjutning i USA – två misstänkta gärningsmän skjutna

Publicerad

14 personer sköts ihjäl och 17 skadades när tungt beväpnade gärningsmän öppnade eld mot deltagare i en personalfest på ett center för rörelsehindrade i San Bernandino i Kalifornien. Två misstänkta, en man och en kvinna, dödades senare efter en intensiv polisjakt. En tredje misstänkt är gripen.

Masskjutningen skedde på ett center för människor med psykiska funktionshinder i San Bernardino, omkring en timmes resa från Los Angeles i Kalifornien. Skotten ska ha avlossats under några minuter i en hörsal på centret där kommunanställda fanns samlade för en julfest.

Två gärningsmän i militärkläder och med tunga vapen flydde i en svart stadsjeep som senare stoppades av polis. De två misstänkta, en man och en kvinna, sköts till döds.

En tredje person som lämnade platsen för skottlossningen mot bilen greps senare. Det är oklart om personen hade direkt koppling till dådet på centret.

Los Angeles Times rapporterar att polisen ska ha sprängt ett föremål med en bombrobot nära byggnaden i San Bernardino. Över hundra personer evakuerades från byggnaden.

Tungt beväpnade

Vittnen uppgav att gärningsmännen hade svarta kläder och svara masker. De var tungt beväpnade och lämnade centret i en svart stadsjeep. Senare konfronterade polisen en bil som antogs tillhöra de misstänkta gärningsmännen. Under jakten uppges rörbomber ha kastats ut från bilen. Vid ingripandet mot bilen skadades en lokal polis lindrigt. Personerna i bilen var beväpnade med automatvapen. Det är okänt vilken koppling de hade till varandra.

Oklar orsak

Motivet till skottdådet är fortfarande okänt. FBI har kopplats in och talesperson David Bowdich säger att de inte utesluter någonting i det här skedet.

– Jag vet att ni undrar om det här är ett terroristdåd. Men svaret är att vi inte vet, sade han på en presskonferens.

FBI undersöker nu de misstänktas bostäder efter ledtrådar.

Obama: Vi måste gå samman

President Barack Obama och Kaliforniens guvernör Jerry Brown är informerad om skottdåden.

Presidenten säger till tv-kanalen CBS att det finns åtgärder som kan vidtas för att göra amerikanerna tryggare, Demokraterna vill ha striktare vapenlagar, men har inte lyckats övertyga Republikanerna.

Enligt Obama finns det ”ett mönster av masskjutningar i USA som inte finns någon annanstans” och han säger även att varje nivå av beslutfattare behöver gå samman över partigränserna för att hindra skjutningarna.

Masskjutningar i USA

Visa

Innan skjutningen i San Bernadino har det skett 351 masskjutningar i USA. 444 personer har dödats och 1283 har skadats.

Siffrorna kommer från sajten Mass Shooting Tracker som samlar data över alla tillfällen där fyra eller fler människor blir skjutna, men inte nödvändigtvis dödas.

Dödssiffrorna från masskjutningarna utgör bara en liten del av totalen av skjutvapenrelaterade dödsfall i USA.

2013 dog 33.636 människor på grund av skjutvapen. 21.175 av dem var självmord och 11.208 mördades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Masskjutning i San Bernardino

Mer i ämnet