Rivstart för Obama

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en rivstart första dagen på nya jobbet för USA:s president Barack Obama. Ett av hans allra första beslut blev att beordra ett stopp av utfrågningarna i det omstridda Gunantanamo-lägret i 120 dagar.

Presidentens order fick omedelbart genomslag när en av de pågående rättegångarna i lägret i dag avbröts.

Närmare stängning

USA-val 2008

Beslutet kan vara ett första steg mot en stängning av lägret. Enligt Washington Post vill Obama göra om systemet så att fångarna prövas i vanlig amerikansk domstol.

Obama vill under de närmaste fyra månaderna att de rättsprocesser som just nu pågår i lägrets regi ska granskas.

800 har fängslats

Nästan 800 personer har förts till Guantanamolägret sedan det öppnades i januari 2002. De har anklagats för att vara ”olagliga stridande” och mer eller mindre direkt inblandade i terrorattackerna mot USA den 11 september 2001. Bra tre av dem har dömts för brott, över 500 har försatts på fri fot medan ca 248 är kvar i lägret.

Markering mot Bush

I sitt installationstal tog Obama tydligt avstånd från Bush-regeringens utrikes- och säkerhetspolitik, med just kritiken mot Guantanamolägret som det kanske tydligaste exemplet.

Den förre presidenten George W Bush lämnade Washington redan tidigt i går eftermiddag tillsammans med sin hustru Laura och flög hem till Texas, där paret säger sig ha för avsikt att stanna. Ganska omedelbart därpå beordrade Barack Obamas stabschef att frysa alla beslut som fattats av George W Bush och som ännu inte hunnit träda i kraft. Den nya regeringen vill först själv granska alla beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2008

Mer i ämnet