Badande svalkar sig i vattnet vid Glenelg Beach i Adelaide den 18 december – den varmaste dagen som uppmätts i Australien. Foto: Kelly Barnes /TT-EPA

2019 rekordvarmt och rekordtorrt i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Medan Australien rustar för nya bränder redovisar landets meteorologiska institut siffror som till stor del ligger bakom dem. 2019 var både det varmaste och det torraste året som uppmätts.

Medeltemperaturen låg 1,52 grader över snittet och den genomsnittliga nederbörden, 277 millimeter, 40 procent lägre än normalt.

Mellan 17 och 29 december uppmättes de sju varmaste dagarna i landets historia. Varmast var det den 18 december med en medeltemperatur på 41,88 grader.

Sett till enskilda platser gäller fortfarande ett rekord från januari 1960, då termometern nådde 50,7 grader i Oodnadatta i det inre av delstaten South Australia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.