Visa alla (2)
Visa alla (2)

21 döda i strider i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas inrikesminister uppger att 21 personer dödats i strider i hamnstaden Mariupol. Händelsen är en av de blodigaste sammandrabbningar mellan ukrainska styrkor och separatister hittills i konflikten.

Enligt det ukrainska inrikesministeriet har 21 pro-ryska rebeller dödats då de försökte ta kontroll över en byggnad i staden Mariupol i östra Ukraina, enligt Reuters.

”En terroristgrupp på 60 personer beväpnade med automatvapen attackerade poliskvarteret. Cirka 20 dödades och fyra tillfångatogs”, skriver den ukrainske inrikesministern Arsen Avakov på Facebook enligt Reuters.

”De som kommer med vapen och skjuter och tar gisslan som de torterar, som rånar människor och gömmer sig bakom slagord – till dem finns det bara ett svar från den ukrainska staten – förintelse”, skriver han vidare.

”Fredlig dialog utesluten”

Rebellerna ska ha befunnit sig på flykt och sökt skydd i staden.

Ledare för den självutropade ”Folkrepubliken Donetsk” säger att dialog med myndigheterna i Kiev är utesluten nu, rapporterar Interfax.

– Fredlig dialog är utesluten efter vad de gjorde i dag i Mariupol och efter ett sånt antal döda, säger Miroslav Rudenko enligt TT.

Men Ryssland betonar behovet av dialog mellan parterna i Kiev och sydöstra Ukraina med hjälp av medlande från OSSE, rapporterar Reuters.

Fortfarande är mycket oklart kring vad som hänt. De första uppgifterna från staden sa att separatisterna som dödats varit obeväpnade. Dödssiffrorna har också varierat beroende på källa, och vid tidigare sammandrabbningar har båda sidor tenderat att överdriva dödstalen när de säger att de attackerats.

Blodig sammandrabbning

Händelsen är en av de blodigaste sammandrabbningar mellan ukrainska styrkor och separatister hittills i konflikten.

En journalist på plats säger till Reuters att det varit intensiva sammandrabbningar utanför polisens högkvarter. Ukrainska styrkor ska ha tagit sig in i staden med flera bepansrade fordon. De pro-ryska separatisterna hade svarat med att bygga barrikader runt om i staden, rapporterar Reuters.

Mariupol är en viktig industristad med en halv miljon invånare, centrum i Donetskregionen som ska hålla folkomröstning på söndag. Fredagens oroligheter ska enligt Reuters vara ett försök från regerningsstyrkorna att få tillbaka kontroll över staden. Det har pågått strider där i flera dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet