• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Jack Teixeira står inför rätta för ”en av de mest skadliga läckorna det här århundradet”. Foto: Margaret Small

22-åring erkänner Pentagonläcka

Uppdaterad
Publicerad

Jack Teixeira, som misstänks ligga bakom den så kallade Pentagonläckan, har erkänt sig skyldig till alla åtalspunkter och accepterar ett fängelsestraff på 16 år.

22-åriga Jack Teixeira greps i april utanför utanför sin mammas bostad i Massachusetts och misstänks ligga bakom Pentagonläckan i februari 2023.

De hemligstämplade dokumenten kom från det amerikanska försvarshögkvarteret och spreds via chatprogrammet Discord.

Misstänkta Pentagonläckan

Dokumenten bestod bland annat av underrättelser om Rysslands anfallskrig i Ukraina och vilken typ av militär utrustning som USA var redo att ge till Ukraina, enligt justitiedepartementet.

Erkänner alla åtalspunkter

Jack Teixiera, som tidigare nekat till anklagelserna, har nu erkänt sig skyldig till alla åtalspunkter och accepterat ett fängelsestraff på 16 år.

I utbyte mot erkännandet har åklagaren gått med på att inte gå vidare med ytterligare åtal enligt amerikansk spionerilag.

Den slutgiltiga domen kommer att avgöras av en federal domare i september.

Jobbade i försvaret

Jack Teixeira fick tillgång till dokumenten när han började jobba med IT-säkerhet inom det amerikanska försvaret.

Under 2022 blev han tillrättavisad flera gånger för sin hantering av hemligstämplad information.

Minst 15 personer uppges ha bestraffats med disciplinära åtgärder efter att en utredning visat de kände till Teixeiras hantering av känslig information men avsiktligen lät bli att anmäla säkerhetsproblemen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helikopterbilder visar när den misstänkte gärningsmannen grips vid sitt hem. Foto: EBU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta Pentagonläckan

Mer i ämnet