Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Proud boys exledare döms till 22 års fängelse för kongresstormning

Uppdaterad
Publicerad

Enrique Tarrio, exledare för högerextrema Proud Boys, får 22 års fängelse för sin medverkan i stormningen av Capitolium. Det är det hittills längsta straffet som utdömts för någon av dem som deltog i stormningen av Capitolium.

Åklagarna har hävdat att Enrique Tarrio var den som styrde Proud Boys under attacken. Bevisningen utgörs främst av textmeddelanden som skickats mellan gruppens medlemmar inför och under stormningen. ”Gör det som måste göras”, ska Tarrio ha skrivit i en krypterad gruppchatt, enligt nyhetsbyrån AP.

Tidigare domar

Enrique Tarrio själv var dock inte på plats eftersom han hade gripits några dagar tidigare för att ha satt en stulen Black lives matter-banderoll i brand, rapporterar NPR. Försvaret hävdar att han inte stod i kontakt med några medlemmar i organisationen under upproret.

Tarrio är den sista av de dömda Proud Boys-medlemmarna som får sitt straff. Ledaren Ethan Nordean dömdes i slutet av förra veckan till 18 års fängelse. En annan ledare, Joseph Biggs, har dömts till 17 års fängelse och en lokal ordförande i Philadelphia, Zachary Rehl, fick 15 års fängelse.

Över tusen åtalade

Stewart Rhodes, grundare av extremistgruppen Oath Keepers, som också deltog i oroligheterna den 6 januari 2021, har dömts till 18 års fängelse för sin inblandning.

Totalt har över 1 100 personer åtalats för brott i samband med stormningen. Drygt 600 har hittills fällts.

Proud Boys bildades 2016 och beskriver sig som västerländska chauvinister som romantiserar en traditionell, mansdominerad västerländsk kultur, som en del ser som en täckmantel för djupare rasism.

Fakta: Stormningen av USA:s kongress

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Capitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat ”Rädda USA”. Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen.

”Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre”, sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Minst fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.