Foto: TT

26-åring frias från misstankar om sexövergrepp i Köln

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man från Algeriet ställdes på fredagen inför rätta i Köln, misstänkt för att ha varit delaktig i sexuella övergrepp och stölder under nyårsnatten i Köln. Men 26-åringen friades för övergreppet eftersom offret inte kände igen honom i rätten.

Fallet är det första som rör sexuella övergrepp som går till rättegång efter händelserna, som uppmärksammades stort även utanför Tyskland och ledde till en hård debatt om invandringspolitiken.

26-åringen misstänks att tillsammans med omkring tio andra män ha omringat och antastat en kvinna vid stadens centralstation, samt för att ha stulit hennes mobiltelefon. Hans yngre bror står också åtalad för en mobiltelefonstöld som skett under liknande omständigheter.

Mannen fälldes dock endast för häleri, och frikändes för det sexuella övergreppet, eftersom brottsoffret inte kände igen mannen i rätten. Kölns tingsrätt ansåg det inte bevisat att 26-åringen tillhörde den grupp som omringade, rånade och trakasserade kvinnan.

26-åringen hade kvinnans mobiltelefon på sig när han greps, men den sa han att han hade köpt av en vän. Han erkände ett inbrott i en bil. Han togs vid bar gärning vid inbrottet. Rätten dömde honom slutligen till sex månaders fängelse för häleri.

Åklagare har tagit emot mer än 1.100 brottsanmälningar från nyårsnatten i Köln, varav 490 handlar om sexuella övergrepp. Nio män har hittills dömts för stöld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyårsövergreppen i Köln

Mer i ämnet