Chalcots estate i Camden i norra London (vänster) evakueras efter dödsbranden i Grenfell Tower (höger). Foto: TT

27 höghus i Storbritannien klarar inte myndigheternas brandsäkerhetstest

Uppdaterad
Publicerad

Fasadmaterialet på 27 byggnader i Storbritannien får underkänt i ett brandsäkerhetstest. Nu lovar regeringen att se till så att de lokala myndigheterna vidtar åtgärder.
Syftet är att förhindra ytterligare en brandkatastrof som den i Grenfell Tower.

På fredagen beslutade de lokala myndigheterna i Londonstadsdelen Camden att evakuera 800 lägenheter i fem höghus efter misstankar om att fasadmaterialet kan vara brandfarligt. Materialet liknar det som finns på brandhärjade Grenfell Tower , där minst 79 personer dog i en eldsvåda den 14 juni.

LÄS MER: 800 bostäder i London evakueras efter oro för brandfarligt fasadmaterial

Efter storbranden har regeringen beslutat att kontrollera hundratals byggnader. Enligt premiärminister Theresa May är uppemot 600 byggnader i landet konstruerade med liknande brandfarliga material som de på Grenfell Tower.

27 byggnader får underkänt

Nu meddelar den brittiska regeringen att fasadmaterialet på 27 höghus i 15 olika områden i Storbritannien inte klarar myndigheternas brandsäkerhetstest, skriver BBC. Höghusen finns bland annat i Manchester, Portsmouth, Plymouth, Hounslow, Brent och Camden. För att undvika onödig oro vill regeringen inte offentliggöra var de andra husen ligger förrän de boende har underrättats, skriver Sky News.

Testresultaten har skickats till lokala hyresvärdar och brandkårer och nu är det upp till de lokala myndigheterna att avgöra vilka eventuella åtgärder som ska vidtas.

LÄS MER: Boende i brittiska höghuset kritiska till evakuering

De lokala myndigheterna i Brent uppger att ett höghus i området, som fått underkänt i brandsäkerhetstestet, har undersökts av brandkåren och att man inte bedömer att en evakuering är nödvändig. Dessutom har fasadmaterial på två höghus i Portsmouth tagits bort på grund av brandrisken, och enligt de lokala myndigheterna är det ingen fara för de boende att stanna kvar i sina lägenheter.

Regeringen trycker på

Premiärminister Theresa May säger att regeringen kommer att se till att de lokala myndigheterna vidtar omedelbara åtgärder efter de underkända brandsäkerhetstesterna.

– Absolut, vår största prioritet är människor säkerhet, säger hon enligt Sky News.

LÄS MER: 600 hus har liknande brandfarliga fasadmaterial

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Grenfell Tower

Mer i ämnet