Sayfullo Saipov, 29, från Uzbekistan pekas ut för dådet på Manhattan

Uppdaterad
Publicerad

Sayfullo Saipov, 29, från Uzbekistan uppges nu vara den som körde en pickup på en cykelbana i New York under tisdagen, i ett misstänkt terrordåd som krävde minst åtta människors liv. Han sköts efter dådet av polis, och vårdas nu för sina skador.

Sayfullo Saipov rapporteras vare en uzbekisk medborgare, som immigrerade till USA 2010. Han ska ha varit bosatt i Tampa i den sydliga delstaten Florida, och även i Paterson i delstaten New Jersey.

Pickupen som användes vid det misstänkta terrordådet ska ha hyrts i New Jersey.

Terrordåd på Manhattan

Lämnade lapp om IS

Enligt uppgift till CNN ska den misstänkte ha lämnat kvar en lapp i fordonet, där han förklarar sin trohet till terrororganisationen IS. Det finns inga vidare detaljer om vad som ska ha motiverat dådet som krävde åtta liv och skadade ytterligare ett tiotal.

Enligt polisens redogörelse för dådet ska 29-åringen ha kört pickupen i hög hastighet i fel riktning längs med cykelbanan West Highway på sydvästra Manhattan. Han ska först ha mejat ner flera personer och sedan krockat med en skolbuss.

Saipov ska då ha hoppat ur bilen, visat två vapenattrapper och då blivit skjuten i buken av polisen.

Enligt två poliskällor till New York Times ska han ha ropat ut Allahu akbar (Gud är större) i samband med att han klev ur fordonet.

Förhörd före operation

29-årigen vårdas nu på sjukhus för skottskadan.

Polis hann tala med den misstänkte en kort stund innan han lades in för akut operation, men det är oklart vad som har framkommit ur detta preliminära förhör. Tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid rapporterades det att mannen blivit färdigopererad och polisen hoppas kunna förhöra honom igen så snart som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Manhattan

Mer i ämnet