I den pickup som användes vid dådet hittade polisen en handskriven lapp med budskapet att ”IS kommer att finnas för alltid”. Foto: TT

IS tar på sig Manhattandådet

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen IS tar på sig dådet i New York då åtta människor dödades. Den misstänkte gärningsmannen har uppgett att han har planerat en attack i ett år, och att han inspirerats av IS-filmer han tittat på i mobilen. Han har också uttryckt en önskan om att hänga upp en IS-flagga på sitt sjukhusrum.

IS tar på sig ansvaret för attentatet via propagandaorganet al-Naba och skriver att gärningsmannen ”var en av kalifatets soldater”.

Den misstänkte gärningsmannen Sayfullo Saipov sköts i magen av polisen efter dådet. Han har formellt anklagats i en federal domstol på Manhattan för att ha orsakat åtta människors död, för att ha agerat utan hänsyn till människors säkerhet och för att ha stöttat terrororganisationen IS.

Terrordåd på Manhattan

– Han gjorde det här i IS namn, har John Miller på New York-polisen sagt.

I den pickup som användes vid dådet hittade polisen en handskriven lapp med budskapet att ”IS kommer att finnas för alltid”.

Fakta: Så gick dådet till

Klockan 15.05 på halloween körde en man i en hyrd pickup in på cykelbana nära Houston Street på sydvästra Manhattan i New York. Under färden blev flera cyklister och gående påkörda.

Vid Chamber Street körde pickupen in i en skolbuss och skadade två vuxna och två barn.

Efter krocken gick den misstänkte ut med två skjutvapen. En polis konfronterade och sköt honom. Gärningsmannen fördes skadad till sjukhus. På platsen hittades ett luftvapen och ett paintballvapen.

Sex personer bekräftades döda på plats, medan två fördes till sjukhus där de avled av sina skador.

Ytterligare minst tretton personer skadades. För tre av dem är tillståndet kritiskt.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Manhattan

Mer i ämnet