En bild på den misstänkte gärningsmannen i New York, Sayfullo Saipov, visas upp på en presskonferens om terrorattacken. Foto: TT

Fjärde terrordådet i år där misstänkte gärningsmannen har koppling till Uzbekistan

Uppdaterad
Publicerad

Terrordådet i New York är det fjärde i år där den misstänkte gärningsmannen har koppling till Uzbekistan. Forskaren Peder Hyllengren menar att landet utgör en grogrund för jihadister.
– På senare tid har de blivit internationella och anslutit sig till den globala kampen, säger han.

29-årige Sayfullo Saipov pekas ut som skyldig till terrordådet på Manhattan på tisdagen, då åtta personer dog. 2010 flyttade han från Uzbekistans huvudstad Tasjkent till Ohio i USA.

Det här är fjärde terrordådet i år, där den misstänkte gärningsmannen har koppling till Uzbekistan, skriver CBS News.

Förtryckande regim

Terrorforskaren Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan är inte förvånad över att Uzbekistan har hamnat i fokus när det gäller terrorism i år. Över 1.500 uzbeker har anslutit sig till terrorgruppen IS i Syrien och Irak.

– Det har varit aktivitet i Uzbekistan sedan 1990-talet. Jihadistgrupper har framför allt stridit lokalt för en centralasiatiskt kalifat, men på senare tid har de blivit internationella och anslutit sig till den globala kampen och svurit trohet till IS, säger han.

Uzbekistan är ett fattigt land med en förtryckande regim, vilket utgör en grogrund för jihadister menar Peder Hyllengren.

– De jihadistiska grupperna har i någon mån lyckats positionera sig som alternativ till regimen och attraherat många yngre. Det har också funnits många predikanter som eldat på de här idéerna.

Förutom de misstänkta gärningsmännens ursprung finns andra likheter mellan dådet i Stockholm och det i New York. Både Sayfullo Saipov och Rakhmat Akilov har visat sympatier för IS. Dessutom är tillvägagångssätten snarlika.

– Det är närmast ”copy paste”, med ett fordon som kör in i civila.

Säpo förteget

Säpo vill inte uttala sig om en eventuell koppling mellan dåden i Stockholm och New York, utan hänvisar till förundersökningssekretess.

– Uppgifter som rör Drottninggatan kan vi inte prata om, säger Stina Blomqvist på presstjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Manhattan

Mer i ämnet