New York-polisen: ”Han gjorde det i IS namn”

Uppdaterad
Publicerad

Det misstänkta terrordådet i New York under tisdagen planerades under flera veckor, och han genomförde dådet i IS namn – det berättade John Miller vid New York-polisen, NYPD, vid en pressträff under onsdagen.
Nu vill Donald Trump stoppa det lotterisystem som gjorde att den misstänkte terroristen fick uppehållstillstånd i USA.

I bilen som den misstänkte terroristen Sayfullo Saipov, 29, använde vid det misstänkta terrordådet har polisen hittat flera knivar. Man har även hittat en handskriven lapp i bilen som hyllade Islamiska staten.

John Miller, biträdande chef för New York-polisens underrättelseavdelning, berättar också att polisen nu söker efter eventuella kopplingar mellan den misstänkte och andra personer som polisen har span på.

– Vi håller förhör med familj och vänner, men vad som framkommit kan jag inte berätta, säger han.

Utförde dådet ensam

Enligt New Yorks guvernör Andrew Cuomo tyder allt på att dådet utfördes av en ensamvarg.

– En depraverad fegis är vad han är. Och han var en anhängare till Isis, och han var radikaliserad inom landet, säger Cuomo, som använder en annan förkortning för terrorgruppen IS, till CNN.

Säkerheten höjs

Säkerheten runt om i New York höjs nu markant. Antalet synliga poliser kommer att öka, bland annat på tåg, plattformar och på platser där många människor befinner sig.

– Man kommer att märka av en ökad närvaro, säger De Blasio, New Yorks borgmästare.

Vill skicka den misstänkte till Guantánamo

Under onsdagseftermiddagen höll president Donald Trump en pressträff.

Där meddelade han bland annat att han överväger att skicka den misstänkte terroristen Sayfullo Saipov till Guantánamo.

Vill avsluta visumlotteri

Presidenten sade även att han vill avsluta det så kallade green card-lotteriet, ett visumlotteri som finns för att främja mångfald. Han säger att han ska ”stoppa denna galenskap”.

Enligt Trump så har den misstänkte kommit till USA via just visumlotteriet. Presidenten vill istället ha en meritbaserad variant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Manhattan

Mer i ämnet