På fredagen uttalade sig president Donald Trump om att IS tagit på sig terrorattacken i New York den 31 oktober. Foto: TT

Trump: ”IS kommer betala ett högt pris”

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen IS har via sin publikation al-Naba tagit på sig ansvaret för tisdagens terrordåd i New York, som tog åtta personers liv.

”Baserat på detta har militären slagit 'mycket hårdare' mot IS de sista två dagarna”, twittrar USA:s president Donald Trump.

Åtta personer dog och ett dussintal skadades när 29-årige Sayfullo Sapilov körde över cyklister på en cykelbana, och rammade en skolbuss, på nedre Manhattan i New York under tisdagseftermiddagen lokal tid.

Sapilov, som överlevde attacken, har svurit trohet till IS och enligt uppgift bett att få dekorera sitt sjukhusrum med en IS-flagga.

Terrordåd på Manhattan

Under torsdagen tog IS på sig ansvaret för dådet genom sin publikation al-Naba, utan att framlägga några bevis. Saipov sägs enligt tidningen vara ”en av kalifatets soldater”, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Förtappat djur”

Under fredagseftermiddagen twittrade USA:s president Donald Trump att militären trappat upp sina insatser mot IS de sista två dagarna med anledning av informationen.

”IS hävdade just att det förtappade djur som mördade, och så illa skadade, de underbara West Side-invånarna, var 'deras soldat'. Baserat på detta har militären slagit 'mycket hårdare' mot IS de senaste två dagarna. De kommer att få betala ett högt pris för varje attack på oss!”, skrev presidenten.

Foto: Skärmdump Twitter

Förespråkar dödsstraff

Trump kommenterade dådet på Twitter för första gången under onsdagen, då han gick ut och krävde dödsstraff för Saipov.

”New York-terroristen var glad då han bad att få hänga en IS-flagga i sitt sjukhusrum. Han dödade åtta människor och skadade tolv illa. BORDE FÅ DÖDSSTRAFF!” skrev presidenten då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Manhattan

Mer i ämnet