Åtta personer dödades och ett tiotal skadades när 29-årige Saipov körde på människor på och kring en cykelbana i centrala New York. Foto: TT

Misstänkt för lastbilsattack på Manhattan nekar till brott

Uppdaterad
Publicerad

Sayfullo Saipov som anklagas för lastbilsattacken i New York i den 31 oktober förklarade sig icke skyldig när han ställdes inför en domstol. Åtta människor dog och tolv skadades när Saipov körde en hyrd pickup på en cykelbana på södra Manhattan.

Saipov greps direkt efter dådet, som terrorrörelsen Islamiska staten (IS) tog på sig.

Han har åtalats för åtta mord och tolv mordförsök, och för materiellt stöd till IS. Han skulle kunna dömas till dödsstraff, något som president Donald Trump förespråkat.

Terrordåd på Manhattan

Efter dådet sade den uzbekiske invandraren enligt polisutredningen att han hade inspirerats av videofilmer från IS och att han hade planerat terrordådet i ett år. Hans försvarare ville efter tisdagens förhandling inte kommentera varför hans klient nekar till brott.

Saipov ska inställa sig i rätten nästa gång den 23 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Manhattan

Mer i ämnet