Sayfullo Habibullaevic Saipov föddes 1988 i den dåvarande Sovjetrepubliken Uzbekistan i Centralasien. Foto: TT

Den utpekade terroristen: En uzbekisk yrkeschaufför

Uppdaterad
Publicerad

Den 29-årige uzbekiske medborgare som pekas ut som terrorist har av allt att döma levt ett ordnat liv i USA med jobb, familj och uppehållstillstånd. Det här är hans historia.

Sayfullo Habibullaevic Saipov föddes 1988 i den dåvarande Sovjetrepubliken Uzbekistan i Centralasien.

2010, som 22-åring, flyttade han från huvudstaden Tasjkent till Ohio i USA. Detta sedan han vunnit visum och arbetstillstånd i det lotteriliknande migrationsprogrammet Diversity Visa, uppger ABC News.

Foto: TT

Under sin första tid i USA levde Saipov i staden Cincinnati som inneboende hos vänner till familjen. Detta medan han sökte jobb och förbättrade sin enligt uppgift knaggliga engelska. Han registrerade även ett åkeriföretag.

En av dem han bodde hos är Dilfuza Iskhakova.

– Han verkade trevlig. Sade inte mycket utan syntes mest på väg till och från sitt jobb på ett lager, säger hon till the Guardian.

Hade dålig kunskap om religion

Främst umgicks Saipov med andra uzbeker, och han ska tidigt ha kommit i kontakt med den religiöse aktivisten och bloggaren Mirrakhmat Muminov.

Muminov berättar för BBC att den misstänkte terroristen, när han kom till USA, hade dåliga kunskaper om sin religion och koranen.

Muminov hävdar att Saipov till en början var helt normal, men att han efter en tid blev deprimerad och argsint eftersom han inte lyckades få några chaufförsjobb.

”Radikaliserades”

– Han började bli radikal och tjafsade ofta med andra uzbeker. Så småningom bröt han med alla och flyttade till Florida. Efter det tappade vi kontakten, säger Mirrakhmnat Muminov till BBC.

Nästa anhalt för Sayfullo Saipov blev Fort Myers i Florida där han började få bättre fart på verksamheten som lastbilschaufför.

Han ska även under perioder ha bott i Tampa.

Det flerfamiljshus i Tampa där den misstänkte terroristen under perioder varit skriven. Foto: TT

– Han var väldigt snäll, gillade USA och verkade lycklig. Jag kände honom bara ytligt, men han framstod verkligen inte som någon terrorist, säger landsmannen Kobiljon Matkarov som lärde känna Saipov under Florida-tiden, till New York Times.

Möjlig koppling

Enligt samma tidning har Sayfullo Saipov vid minst ett tillfälle varit föremål för intresse från de federala myndigheternas sida.

Enligt uppgifter ska 29-åringen ha haft någon form av koppling till ett antal uzbekiska och kirgiziska män som dömdes för att ha skickat pengar och materiel till IS.

Han ska dock inte ha varit misstänkt för brott, förutom en trafikförseelse i Missouri.

Resultatlös bakgrundskoll

Efter en tid i Florida flyttade den misstänkte terroristen vidare till delstaten New Jersey, där en stor del av de uppskattningsvis 70.000 uzbeker som finns i USA lever.

Där ska Saipov ha jobbat vidare som frilansande chaufför, bland annat för Uber, som kollade upp hans bakgrund utan att hitta något att anmärka på.

Måttligt religiös

Bekanta till den misstänkte terroristen säger att Saipov var måttligt religiös och att han sällan sågs i moskén. Somliga beskriver honom som trevlig medan andra ger rakt motsatt bild.

En granne säger till New Jersey Star Ledger att Saipov är en ovänlig person som ”aldrig hälsar vare sig morgon eller kväll”.

Polis på väg till den misstänkte terroristens lägenhet i Paterson, New Jersey. Foto: TT

Under de senaste två åren har Saipov mestadels bott i staden Paterson, New Jersey. Där ska 29-åringen ha levt tillsammans med sin uzbekiska fru och två barn, rapporterar Washington Post.

Paterson ligger bara ett par mil från New York. Halvvägs ligger staden Passiac och byggvaruhuset Home Depot, där Saipov hyrde en pickup.

Den bil som han klockan 15:05 lokal tid förvandlade till ett mordvapen då han körde upp på cykelbanan West Side Highway på Manhattan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Manhattan

Mer i ämnet