Bråte rensas undan efter attacken mot flygbasen Ain al-Asad. Foto: Ali Abdul Hassan/AP/TT

34 amerikaner skadades i flygbasattacken i Irak

Uppdaterad
Publicerad

34 personer inom den amerikanska militären skadades i den iranska attacken på flygbasen Ain al-Asad i Irak den 8 januari. Det uppger det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt Pentagon drabbades samtliga av ”traumatic brain injuries”, vilket direkt översatt blir traumatiska hjärnskador. Den medicinska termen används dock för alla hjärnskador som uppstår av våld mot huvudet, och innefattar även lättare hjärnskakningar.

Det är oklart hur allvarligt de 34 personerna skadats, men enligt Pentagon är hälften av dem åter i tjänst. I flera fall uppstod symptomen först flera dagar efter händelsen.

Försvarshögkvarterets talesperson Jonathan Hoffman säger att 17 personer evakuerades till kliniker i Tyskland, och en till Kuwait. Av dem som flögs till Tyskland är nio kvar, och de resterande åtta har flugits till USA där de fortsatt vårdas eller står under observation. 16 personer blev kvar i Irak och är alla åter i tjänst.

Trump: Huvudvärk

Efter att tidiga rapporter om de skadade blivit kända tog USA:s president Donald Trump upp ämnet under en presskonferens i schweiziska Davos i onsdags.

– Jag har hört att de hade huvudvärk, och några andra saker. Men jag kan rapportera att det inte är så allvarligt, sade Trump enligt ABC News.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer