Julmarknaden efter attacken. Foto: TT

40-årige tunisiern gripen för Berlindådet släpps

Uppdaterad
Publicerad

Den 40-årige tunisier som greps i går, misstänkt för delaktighet i lastbilsattacken mot julmarknaden i Berlin, släpps fri.

Han tros inte längre vara medhjälpare till den förmodade gärningsmannen Anis Amri.

Utredningen fortsätter efter lastbilsattacken mot julmarknaden i Berlin den 19 december då tolv personer dog, inklusive lastbilschauffören. Den 24-årige tunisiern Anis Amri, som sköts ihjäl av italiensk polis i Milano i fredags, tros ligga bakom attacken.

På torsdagen höll statsåklagaren en presskonferens om utredningen av dådet.

Attentat i Berlin 2016

En talesperson berättade att den 40-årige tunisier som på onsdagen greps i Berlin, misstänkt för att ha hjälpt Anis Amri att genomföra dådet, släpps. Utredarna har hittat hans telefonnummer i Amris mobiltelefon som lämnades kvar i lastbilen efter dådet, men han misstänks inte längre ha varit Amris kontaktperson eller medhjälpare, skriver Focus.

Samma kaliber på vapnet

Samtidigt avslöjade åklagarkammaren nya detaljer om utredningen.

Vapnet som Anis Amri sköt mot poliserna i Milano med har samma kaliber som det som användes för att skjuta lastbilschauffören i Berlin. Utredarna är dock ännu inte säkra på att det verkligen rör sig om samma vapen.

Obduktionen visar inga spår efter knivhugg på den polske chaufförens kropp, som det tidigare rapporterats om. Däremot visar kroppen spår efter att han har kämpat mot gärningsmannen. Det är oklart när chauffören dog, men det ska inte ha skett långt före attentatet som ägde rum vid 20-tiden på kvällen. Den slutliga obduktionsrapporten väntas i januari.

Flydde via Nederländerna

Polisen utgår ifrån att lastbilens automatiska bromssystem fick stopp på fordonet 70–80 meter efter att det hade aktiverats.

Den video som lagts ut på internet och där Amri erkänner sin trohet till terrorgruppen IS är äkta. IS propagandakanal Amaq lade ut filmen fyra dagar efter attacken.

Utredarna utgår ifrån att Amri flydde till Italien via Nederländerna och Frankrike på grund av det sim-kort, som bara säljs i Nederländerna, och som hittats i hans väska, skriver Berliner Zeitung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet