Iran har fängslat och dömt flera svenskar. Foto: Florian Schroetter

60-årig svensk dömd till fem års fängelse i Iran

Uppdaterad
Publicerad

November 2023 greps en svensk man i 60-års åldern i Iran, nu uppger Ekot att han dömts till fem års fängelse. Mannens advokat uppger att den dömde är sjuk i cancer.

Utrikesdepartementet meddelade i januari att mannen, som både har svenskt och iranskt medborgarskap, greps utan tydlig anledning. En människorättsorganisation i Iran menar att han dömts för att ha konspirerat och planerat brott, enligt Ekot.

Utrikesministern Tobias Billström sa till SVT i januari att han såg mycket allvarligt på gripandet.

– Det var därför vi kallade upp Irans chargé d’affaires, för att tala och att vi uppmanar dem att släppa de svenskar som sitter godtyckligt frihetsberövade. Det är viktigt för oss att så också sker, sa Billström då.

Flera svenska medborgare fängslade i Iran

I januari meddelade UD att en annan svensk medborgare i 20-årsåldern även fängslats i Iran. UD har inte velat gå in på anledningen till varför han greps. Enligt SVT Nyheter Västmanland ska han vara hemmahörande i Västerås och vara internationellt efterlyst misstänkt för mord.

Sedan tidigare pågår även en rättegång mot den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus. Åklagare påstår att han har spionerat för Israels räkning och yrkar på dödsstraff. Men bland annat människorättsgruppen Amnesty International hävdar att det egentligen handlar om att Sverige har dömt iranske Hamid Noury för grovt folkrättsbrott. Från officiellt håll, både från Sverige och EU, har man dömt ut anklagelserna mot Floderus som grundlösa.

Dessutom har den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali dömts till döden i Iran. Även i det fallet har Iran hävdat spioneri och Israelkoppling, medan Amnesty hävdar att det är ”en slags hämnd” för domen mot Noury.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.