Arbetare plockar bort fasadmaterial från en byggnad i Wythenshawe i Manchester. Foto: AFP

60 höghus brandtestade – alla underkändes

Uppdaterad
Publicerad

Efter den ödesdigra branden i Grenfell Tower i London, då minst 79 människor miste livet, har engelska myndigheter inlett en omfattande inspektion av brandsäkerheten hos landets övriga höghus. Hittills är resultaten nedslående – alla undersökta hus har underkänts.

Det 24 våningar höga Grenfell Tower fullkomligt slukades av eld natten mot den 14 juni, innan varken boende eller brandmän hann reagera.

LÄS MER: TV: Här är svenska storbränderna som kopplas till cellplast

I efterdyningarna av branden har en hätsk debatt uppstått i England om billiga och lättantändliga fasadmaterial, och skarp kritik har riktats mot den konservativa regeringens budgetnedskärningar, skriver Reuters.

Engelska myndigheter är nu i full färd med att undersöka 600 höghus över hela landet för att förhindra liknande bränder. I fredags evakuerades 4.000 invånare från sina hem i norra London, då husen var klädda med samma fasadmaterial som Grenfell Tower, enligt Reuters.

LÄS MER: Offren får flytta in i lyxhus – hyresgästerna upprörda

Den ansvariga myndigheten Department of Communities meddelar nu i ett första uttalande att man undersökt 60 byggnader. Samtliga av dem, 100 procent, underkändes.

LÄS MER: Uppmaningen efter branden: Sluta ta selfies

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Grenfell Tower

Mer i ämnet