Hundratals skadade under protesterna i Beirut: ”Väldigt kaotiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Två ministrar har avgått – men i Libanon kokar vreden fortfarande. Utanför parlamentet i Beirut har demonstranter drabbat samman med säkerhetsstyrkor. Demonstranterna kräver att hela regeringen byts ut.

– Libanon kan stå vid ett vägskäl just nu, säger Stina Blomgren, SVT:s Mellanösternkorrenspondent, på plats i staden.

Tiotusentals demonstranter strömmade in till Beirut även under söndagen. Under natten skadades 700 personer under sammandrabbningar.Tungt utrustad kravallpolis mötte över tiotusen ursinniga demonstranter i stadens centrala delar under natten. Ett flertal ministerier stormades och utropades till ”revolutionens högkvarter” av arga människor, som sedan kördes bort av militär.

– Jag är här i dag för att kräva våra rättigheter. Jag vill ha mitt land tillbaka. Jag vill inte lämna det, säger demonstranten Rita Zaher till SVT.

Explosioner i Beirut 2020

Vid 19-tiden på söndagskvällen trappades våldsamheterna upp. Bränder utbröt vid parlamentet och demonstranter försökte forcera avspärrningarna.

”Väldigt aggressivt”

På plats i tumultet befann sig också Stina Blomgren, SVT:s Mellanösternkorrenspondent.

– Demonstranterna kräver regeringens avgång. Man litar inte på politikerna som tillät tusentals ton med högexplosivt material att förvaras i hamnen under så många år. Det är folkliga protester, men det blev väldigt våldsamt i natt. Jag såg själv hur militär och polis attackerade demonstranterna med tårgas och gummikulor. Det gjordes på ett väldigt aggressivt sätt.

– Frågan är om Libanon står vid ett vägskäl just nu – om den här katastrofen kan leda till det som demonstranter här har krävt sedan oktober förra året: ett slut på korruptionen i landet. Jag har aldrig sett en liknande ilska som den jag såg igår.

Minister avgår

På söndagsmorgonen meddelade Manal Abdel Samad, Libanons informationsminister, att hon avgår.

Detta då hon anser att regimen är ansvarig för den massiva explosionen tidigare i veckan, men att de även misslyckats med att genomföra betydelsefulla reformer i landet. Även miljöministern Damianos Kattar lämnar sin post. Men ännu sitter landets premiärminister Hassan Diab kvar.

– Premiärministern säger att han kommer att föreslå ett nyval i landet. Men det innebär en fördröjning, en process som tar flera månader. Demonstranterna kräver en snabb förändring, det är uppenbart att de inte kommer låta sig nöjas med ett förslag på nyval, säger Stina Blomgren.

– Vreden bland befolkningen är väldigt stor, den är otroligt påtaglig. Och med vreden kommer krav på förändring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Beirut 2020

Mer i ämnet