Foto: Anwar Amro, AFP / TT

”Ilskan lika stark som explosionerna”

Uppdaterad
Publicerad

Ilskan bland demonstranterna i Beirut är oerhörd. Det säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren, på plats i Libanon.

Stina Blomgren har varit på plats i centrala Beirut under eftermiddagen och kvällen för att bevaka de protester som lockat ut stora massor på gatorna.

– Ilskan är lika stark som de enorma explosionerna som skakade hela staden i tisdags. Explosioner som gjorde 300 000 hemlösa, som dödade över 150 människor och som skadade över 6000, säger Stina Blomgren.

Explosioner i Beirut 2020

Polisen har använt gummikulor och tårgas mot demonstranterna, men ändå fortsatte nya demonstranter strömma till hela tiden.

Att premiärminister Hassan Diab nu kallar till nyval är ingenting som kommer att blidka demonstranterna.

– Man vill ha en förnyelse av hela den politiska klass som styrt Libanon i nära 30 år efter inbördeskriget. Landet är ett av världens mest korrupta länder och demonstranterna kräver bland annat en internationell genomlysning av vad som orsakade de här enorma explosionerna. Men man vill också att presidenten, premiärministern och hela den politiska klassen ska avgå.

Hör mer från Stina Blomgren i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Beirut 2020

Mer i ämnet