Ett stort antal personer har gripits misstänkta för inblandning i en smugglingsliga som fört knark mellan Spanien och Sverige. Foto: Guardia Civil

Spansk-svensk knarkhärva sprängd – flera svenskar gripna

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 71 misstänkta medlemmar i en omfattande knarkliga har gripits av spansk och svensk polis i en gemensam insats, skriver spanska myndigheter i ett pressmeddelande. Ligan kopplats till gäng i svenska storstäder. Insatsen som har pågått genom flera faser sedan 2018 har nu avslutats.

Nätverket ska ha smugglat narkotika mellan Sverige och Spanien i flera år med hjälp av en flyttfirma.

De gripna ska bland annat vara svenska, polska och spanska medborgare. Flera av personerna kopplas till kriminella nätverk i Stockholm och Göteborg.

Insatsen ska ha skett på initiativ från svenska myndigheter och inleddes i slutet av 2018. Sedan dess har drygt två ton cannabis samt stora mängder kokain, amfetamin och heroinsubstitut beslagtagits.

Även ett flertal vapen och miljontals svenska kronor i kontanter, kryptovaluta och fastigheter har tagits av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.