Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen hittade bland annat 54 000 tabletter Subutex, vilket är det största beslaget i Sverige. Foto: Polisen

Flyttfirma smugglade stora mängder narkotika – fyra män åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder knark kördes från Spanien till Sverige med företagets flyttbilar. Nu åtalas fyra män varav två företagare i 50-årsåldern för att bland annat ha smugglat Subutex och cannabis till Sverige.

– Ett omfattande polisarbete har gjorts med telefonavlyssning, avlyssning i en lastbil och information från krypterade mobiler, säger Pontus Bergsten.

De två männen, 52 och 55 år, driver ett transportföretag i Roslagen och har specialiserat sig på flyttar mellan Sverige och utlandet. Många av flyttlassen har gått mellan Sverige och spanska solkusten, där företaget har kontor i Malaga och Torrevieja.

Men i flyttbilarna tycks har det alltså även fraktats stora mängder narkotika och nu åtalas de båda männen för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

– Jag påstår att männen har använt sitt företag som täckmantel för att kunna smuggla narkotika till Sverige. Åtalet gäller två transporter. I ena lasten fann polisen cirka 54 000 tabletter av det narkotikaklassade preparatet Subutex. Den andra lasten innehöll ca 80 kilo cannabis paketerad och gömd i möbler, säger kammaråklagare Pontus Bergsten.

Största beslaget hittills av Subutex

Enligt uppgifter till Veckans brott ska beslag även ha gjorts i Spanien i lokaler tillhörande flyttfirman. Där hittades 250 kilo cannabis. Beslaget av 54 000 tabletter Subutex är det största beslaget hittills i Sverige.

Polisen kom de misstänkta smugglarna på spåret tack vare den krypterade meddelandetjänsten Encrochat, som franska polisen hackade förra våren. Därefter sattes avlyssning in, bland annat i en lastbil. I juli slog polisen till i både Sverige och i Spanien.

Fyra personer sitter sedan dess häktade, varav två är företagarna. De två andra, som är i 30-årsåldern, åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott. Den ena av dem är sedan tidigare dömd för narkotikabrott.

Båda de åtalade företagarna nekar till brott, enligt deras försvarsadvokater.

– Min klient nekar till brott och vi ska nu i lugn och ro läsa igenom stämningsansökan, säger Fredrik Åkerblom som representerar 52-åringen.

Hur förklarar han de stora beslagen av narkotika som gjorts i hans lastbilar?

– Det är inget jag kan kommentera i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet