Räddningsarbetarna och deras familjer evakuerades nattetid från södra Syrien till Jordanien. Foto: Reuters/TT

800 räddningsarbetare evakuerade från Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals räddningsarbetare från syriska organisationen Vita hjälmarna har evakuerats via Golanhöjderna, till Jordanien, uppger den israeliska armén.

Det var på begäran ”från USA och flera europeiska länder” som den israeliska armén nattetid evakuerade räddningsarbetarna och deras familjer, skriver de på Twitter, och kallar det samtidigt för en ”exceptionell humanitär gest”.

Skälet var den syriska arméns framryckning i södra Syrien där gruppen befann sig. Det är första gången Israel gör en sådan insats i Syrienkriget, skriver nyhetsbyrån AP. 

Omplaceras i Europa

Jordanien bekräftar att det rör sig om 800 syriska medborgare som släppts in i landet. Enligt den jordanska nyhetsbyrån Petra har Storbritannien, Tyskland och Kanada erbjudit sig att ta emot räddningsarbetarna och deras familjer inom tre månader. 

– Begäran godkändes på grund av humanitära skäl, säger Mohammed al-Kayed, talesperson för Jordaniens utrikesministerium, skriver AP. 

Vita hjälmarna är en oppositionell civilförsvarsgrupp som har verkat i rebellkontrollerade områden. Enligt dem själva står de inte på någon sida av kriget. Syriens regim och dess allierade har dock stämplat organisationen som rebelltrogna och med kopplingar till jihadistgrupper, skriver BBC.

Vill återta hela landet

Den syriska armén fortsätter att återta rebellkontrollerade områden, fast beslutna att ta tillbaka hela landet. Offensiven mot de södra delarna inleddes i juni och framryckningen har för armén varit lyckosam. Flera uppgörelser har gjorts med bland annat Syrienallierade Ryssland, vilket lett till evakuering av rebeller, uppger oppositionskällor. 

Under veckan gav bland annat syriska rebeller upp området som gränsar till Israelockuperade Golanhöjderna. Landets diktator, Bashar al-Assads styrkor, har under månaden som gått också lyckats erövra 90 procent av Daraa, den södra provins där protesterna mot honom en gång startade för snart åtta år sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.