Ögonblicket när Vita hjälmarnas ambulans utsätts för en bombattack

Hårda strider stoppar bistånd i Ghouta

Uppdaterad
Publicerad

Hårda strider har hindrat nödhjälpen till syriska rebellenklaven östra Ghouta. En internationell hjälpkonvoj har efter lång väntan nått fram till behövande, men sjukvårdsutrustning har stoppats och räddningspersonal på plats beskriver akuta behov.

– Våra räddningscentraler har bombats, vi har förlorat viktig utrustning, säger Mahmud Adam, lokal talesman för Vita hjälmarna, till SVT Nyheter.

Det var i onsdags kväll som de sju hjälparbetarna tillhörande Vita hjälmarna, en biståndsorganisation som arbetar i syriska rebellområden, klättrade in i sin bil och gav sig ut på vägarna i enklaven östra Ghouta utanför Damaskus.

De skulle transportera utrustning och människor när de utsattes för en flygbombning, enligt Mahmud Adam, lokal talesman för Vita hjälmarna. Totalt miste 4 personer livet och flera skadades allvarligt.

Syrienkriget

– Våra räddningscentraler har bombats, vi har förlorat viktig utrustning, säger Adam till SVT Nyheter.

– Räddningspersonal har skadats när de blivit måltavlor, ofta när de försöker rädda livet på civila.

”Oerhört upprörande”

Foto: TT

Vita hjälmarna var en av prismottagarna när Right Livelihood-stiftelsen 2016 delade ut sitt pris, som ibland kallas ”det alternativa fredspriset”. Stiftelsens chef, Ole von Uexkull, framhåller att Vita hjälmarna är en av få livlinor för den krigsdrabbade civilbefolkningen i rebellområden.

– Det är oerhört upprörande att räddningsarbetare från Vita hjälmarna görs till måltavlor, säger han till SVT Nyheter.

Regeringen å sin sida framhåller att man bekämpar terrorister i Ghouta, där fyra islamistiska rebellgrupper dominerar det väpnade motståndet mot regimen. Även rebeller har attackerat civila, på regeringssidan, om än i betydligt mindre omfattning än regimens attacker.

Hjälpkonvoj nådde fram

Det humanitära läget i områden är mycket svårt, men på fredagen kunde en hjälpkonvoj med 13 lastbilar med matvaror leverera sin last till behövande i Ghouta.

Internationella röda korskommittén ICRC hoppas också på att ytterligare nödartiklar, däribland sjukvårdsmateriel, ska kunna levereras under nästa vecka.

Förutsättningen för det är, förutom tillstånd från de stridande parterna, att striderna i Ghouta avtar – något FN fortsatt vädjar om.

Fakta: Konflikten i östra Ghouta

Ghouta sträcker sig från Damaskus östra förorter och ut på landsbygden. Området kontrolleras av rebeller och har stått under regimens belägring sedan 2013.

Våldet har eskalerat i östra Ghouta den senaste tiden. Detta trots att FN:s säkerhetsråd enats om en 30 dagars vapenvila. Men striderna har inte upphört. Den syriska regimen och dess allierade ryska styrkor har i stället infört pauser i striderna, medan regimen inlett en markoffensiv.

Terrorstämplade rörelser omfattas inte av vapenvilan.

Omkring 1000 människor har dödats och över 4 800 människor har skadats i offensiven mot östra Ghouta, enligt Läkare utan gränser. Samtidigt har rebeller skjutit granater mot huvudstaden Damaskus som krävt ett stort antal liv och många skadade.

Källor: AFP, Reuters, Läkare utan gränser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet