”Det finns inga bevis som länkar honom till Wikileaks eller någonting annat”, säger Carlos Soria (t.h) som är den häktade svenskens advokat. Foto: Dolores Ochoa/TT

Advokaten om fängslade svensken: ”Han är trött, rädd och talar inte spanska”

Publicerad

Den svenska man i 30-årsåldern som häktats i Ecuador förflyttades i lördags till ett stort fängelse i Quito.
Hans advokat jobbar nu med att få ut honom – och ska under måndagen överklaga beslutet igen.
– Det är ett hemskt ställe för vilken människa som helst att vara i. Det är byggt för 2000 människor och nu finns där fler än 4000, säger hans advokat Carlos Soria till SVT.

Mannen häktades i fredags misstänkt för dataintrång. Han kopplas samman med Wikileaks efter att vid ett flertal tillfällen ha besökt Julian Assange på Ecuadors ambassad i London.

”Trött och rädd”

I fredags häktades han och ska nu sitta i ett fängelse under 90 dagar medan utredningen pågår. Hans advokat har försökt övertyga domstolen om att i stället låta svensken sitta i husarrest – men domstolen har inte gått med på det.

– Vi bad om det men domaren sa att det finns en risk att han lämnar landet så han valde att placera honom i fängelset, säger Carlos Soria.

Svensken sitter nu tillsammans med tusentals andra fångar i fängelset. Advokaten beskriver det som trångt och rörigt.

– Han är trött, han är rädd och han talar inte spanska. Han förstår inte vad som händer. Han vet inte varför han greps och han vet inte varför han hålls häktad, säger han.

”Finns inga bevis”

Under måndagen kommer försvaret att överklaga häktningsbeslutet igen. Enligt advokaten handlar de nu i första hand om att övertyga domstolen om att svensken inte kommer att lämna landet under utredningens gång.

Inom fem dagar efter att överklagan är inlämnad väntas parterna sedan mötas för en ny häktningsförhandling. Svensken nekar till alla anklagelser – och säger sig inte ha haft något med Wikileaks verksamhet att göra.

– Han har inte hackat någonting. Det finns inga bevis som länkar honom till Wikileaks eller någonting annat, säger Carlos Soria.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer