Arresten i Quito där svensken hålls i förvar. Till höger vännen och Wikileaks-grundaren Julian Assange utanför Ecuadors ambassad i London. Foto: TT

Här är vad vi vet om den häktade svensken

Publicerad

Svensken som misstänks för att ha försökt underminera Ecuadors regering har en tydlig koppling till Julian Assange och ett dokumenterat patos för digital integritet.

Den svenske man i 30-årsåldern som greps i Ecuador i torsdags ska enligt ecuadorianska myndigheter ha bott i landet sedan sex år tillbaka och arbeta som programmerare.

Lokala myndigheter misstänker att svensken har kopplingar till en grupp som försökt utpressa Ecuadors president Lenín Moreno. Men flera som känner svensken invänder, och anser att hans engagemang för digital integritet har lett fram till de orättvisa anklagelserna. 

– Han är inte en hacker, om man med det menar kriminell, utan han är en person som försöker förstå hur datorer fungerar och skydda folks integritet, säger en tidigare kollega till AP.

Som en expert på säker kommunikation inom organisationen han var anställd på blev han förflyttad från Chicago i USA till filialen i Ecuadors huvudstad Quito 2013. Den amerikanska organisationen där han då jobbade har varit engagerad i fallen Julian Assange och visselblåsarna Edward Snowden och Aaron Swartz.  

”Ser ut som en häxjakt”

Samma dag som Wikileaks-grundaren Julian Assange blev utslängd från Ecuadors ambassad i London och gripen av brittisk polis, höll Ecuadors inrikesminister en presskonferens om att det fanns en person med kopplingar till Wikileaks boende i landet, och att information om denne skulle lämnas till åklagarmyndigheten.

”Oroande nyheter – det här ser ut som en häxjakt enligt mig” skrev svensken om uttalandet på sitt twitterkonto. Inte långt därefter greps han på flygplatsen i huvudstaden Quito – när han skulle resa till Japan för att delta i ett två veckor långt jujutsu-träningsläger, enligt mannens exfru.

Kopplingar till Assange

Landets myndigheter uppger att svensken har flugit och träffat Assange i London vid tolv tillfällen de senaste åren. Han ska även ha rest tillsammans med landets tidigare utrikesminister Ricardo Patiño, som också var den som beviljade Assange politisk asyl i landet 2012. Bekanta bekräftar att mannen var vän med Julian Assange – men att det inte betyder att han gjort något brottsligt.

– Han är en personlig vän till Julian Assange, han är inte medlem i Wikileaks och att vara vän med någon är inte ett brott – inte heller att ha en dator i sitt hem, säger svenskens advokat Carlos Soria till nyhetsbyrån Reuters.

Hans före detta fru som han var ihop med i tio år uppger att han aldrig var engagerad i Wikileaks.

– Han definierade aldrig sig själv som hackare. Han är programmerare. Det är ordet han använde – och fortfarande använder, säger hon till AP.

Vid en häktningsförhandling som hölls under lördagen bestämdes att mannen ska sitta häktad i 90 dagar.

– Det är upp till rättsystemet att avgöra om han har begått ett brott. Men vi kan inte tillåta att Ecuador blir ett centrum för piratkopiering och spionage, sa Ecuadors inrikesminister Maria Paula Romo på fredagen enligt AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer