Afghanska tolkar får bo i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Upp till 600 afghanska tolkar som hjälpt brittiska trupper ska få tillstånd att bo i Storbritannien tillsammans med sina familjer. I Sverige pågår fortfarande diskussionerna om asylfrågan för tolkar.

Afghanska tolkar som arbetat vid fronten i ett år eller mer kommer inledningsvis erbjudas ett femårigt visum. Enligt uppgifter till BBC kommer tolkarna få ett val – antingen fortsätta arbeta i Afghanistan med återuppbyggnadsprojekt av sitt land eller flytta till Storbritannien för en ”ny start” där.

Förändring av plan

Tolkar som väljer att stanna i Afghanistan kommer kunna välja mellan fem års finansierad utbildning eller att fortsätta jobba ytterligare 18 månader för samma lön de får i nuläget.

För Storbritannien innebär det här en förändring av den tidigare planen, då ministrar beslutat att tolkarna inte skulle få samma rättigheter gällande bosättning som tolkarna från Irakkriget.

Allvarliga hot

Enligt BBC har många av tolkarna som ska hjälpas fått allvarliga hot riktade mot sig. Genom sitt arbete under millitära operationer riskerar de repressalier från talibanerna om de stannar i Afghanistan. Vissa har redan flytt till Storbritannien för att söka asyl. Tre tolkar har inlett en rättsprocess mot den brittiska regeringens tidigare beslut.

Flera andra länder som kämpat i Afghanistan, exempelvis USA, Kanada och Australien, har också planer på att erbjuda asyl till några av sina anställda tolkar.

Klart om några veckor

I Sverige har det sedan i våras pågått en dialog mellan Försvarsmakten och Migrationsverket om ifall tolkar som hjälper svenska Isaf-styrkor ska få asyl.

– Utvecklingen är positiv och arbetet går framåt. Förhoppningsvis är det klart om ett par veckor, säger Philip Simon, pressekreterare på Försvarsmakten.

I nuläget görs prövningar om asyl och uppehållstillstånd individuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Afghanska tolkar

Mer i ämnet