Foto: TT

al-Assad: ”Jag begår inte krigsbrott”

Uppdaterad
Publicerad
Syriens president Bashar al-Assad är inte beredd att lägga ned vapnen i samband med fredssamtalen. Han hävdar att regimen kan ta kontroll över Syrien inom ett år, men vädrar samtidigt en oro för att Saudiarabien och Turkiet ingriper militärt.

– Om vi förhandlar, innebär det inte att vi avslutar kampen mot terrorism. De båda spåren är ofrånkomliga i Syrien, säger president Bashar al-Assad i en exklusiv intervju med nyhetsbyrån AFP.

Han tillbakavisar FN:s anklagelser om att hans regim är ansvarig för krigsbrott, och benämner dem ”politiserade”.

al-Assad lovar också att återta kontrollen över hela landet. Om rebellernas försörjningsleder från Turkiet, Jordanien och Irak kapas, räknar han med att Syrien är under regimens kontroll inom ett år.

– Oavsett om vi kan göra det eller inte, är det utan tvekan vårt, säger al-Assad.

Oro för turkiskt angrepp

Den senaste Rysslandstödda bomboffensiven i Aleppoprovinsen har tvingat tiotusentals människor på flykt.

– Huvuddelen av angreppet handlar om att skära av vägen mellan Aleppo och Turkiet, säger al-Assad.

Men al-Assad vädrar också viss oro för att Saudiarabien och Turkiet kan gå till militärt angrepp mot Syrien. Den syriske diktatorn säger att han ”inte utesluter en sådan intervention”, men tillägger samtidigt att hans väpnade styrkor ”absolut kommer att konfrontera” ett sådant angrepp.

Ber syriska flyktingar återvända

Presidenten talade även om flyktingsituationen i Europa, som han skyller på Europas ledare. Sedan kriget inleddes har miljoner syrier flytt sitt hemland och många har tagit sin tillflykt till Europa.

– Jag skulle vilja be varje person som har lämnat Syrien att komma tillbaka, säger al-Assad.

Intervjun är genomförd i den syriska huvudstaden Damaskus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet