Äldre i Turkiet fick vistas utomhus ett par timmar – första gången på sju veckor

Publicerad

Äldre personer över 65 år har haft utegångsförbud sedan den 21 mars i Turkiet. I dag fick landets äldre medborgare röra sig utomhus igen – efter sju veckor, skriver AP.

I Turkiet, ett land med drygt 80 miljoner invånare, har 137 1115 registrerats smittade och 3 739 har avlidit med covid-19, enligt John Hopkins University.

Den 21 mars infördes ett utgångsförbud för alla över 65 år. Att bryta utegångsförbudet har inneburit böter för flera av de äldre medborgararna.

Coronapandemin

Utegångsförbudet för de äldre har gällt de senaste sju veckorna, fram till i dag när myndigheterna lättade på restriktionen under ett begränsat tidsintervall på fyra timmar. 

”Väldigt trevligt att vara ute”

Även personer under 20 år har haft utegångsförbud eftersom de bedöms sprida smittan i hög utsträckning genom att de umgås mycket i större grupper. Även denna grupp ska senare i veckan få vistas utomhus.

En som omfattats av utegångsförbudet är Ethem Topaloglu, 68, som bar en medicinsk mask när han promenerade i en park i landets huvudstad Ankara.

– Det är väldigt trevligt att vara ute efter så lång tid. Även om jag har kunnat sitta på balkongen är det inte detsamma som att gå runt utomhus, säger han till AP.

Försiktiga lättnader

Fler ljusglimtar kan skymtas för den turkiska befolkningen i veckan som kommer då gallerior och salonger ska tillåtas ha öppet under strikta förhållanden.

Under början av april kom rapporter om att Turkiet hade världens snabbaste spridning av viruset. Men i nuläget ligger dödstalen i landet bara något högre än i Sverige enligt den tillgängliga statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet