En pappa springer med sin dotter till ambulansen som ska ta henne vidare till Erbil och bättre sjukvård Foto: Niclas Berglund/SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Allt fler barn skadas i Mosul

Publicerad

Fältsjukhuset strax utanför Mosul är en plats utan rättvisa. Antalet skadade barn som förs in på den lilla grusplätten tycks aldrig ta slut. IS riktade sina granater mot en vattenkälla i Östra delen av stan, en plats där områdets barn alltid leker.
– IS är ofattbart grymma människor. Hur kan de vilja skada våra barn, säger Haiat Malik.

Alltfler barn faller offer för kriget i Mosul, nu när striderna äger rum mitt i centrala stan. Och IS granatbeskjutningar dödar och skadar varje dag hundratals unga.

Många av attackerna är direkt riktade mot barnen, för att skapa så mycket smärta som möjligt.

– Båda mina döttrar är svårt splitterskadade. Vi vill ha fred och våra liv tillbaka, berättar Muhammed Samir.

Skadade ligger på pappkartonger

Läkarna ger den vård de kan. Det enklaste och mest akuta prioriteras. Men fler skadade förs hela tiden in till fältsjukhuset och snart är det fullt under tältduken. Många skadade vårdas därför utomhus. Liggandes på pappkartonger.

– IS har förstört våra liv. Hela landet lider, men det som nu sker är omänskligt. Jag ser inget hopp, säger Muhammed Samir.

Fältsjukhuset berättar om kriget

Kriget mot Islamiska staten går långsamt nu och de irakiska trupperna har befriat ungefär 30 procent av miljonstaden Mosul. Och striderna har blivit farligare och blodigare, både för de civila och militären.

Det vi ser utanför fältsjukhuset ger en tragisk, men viktig bild av kriget just nu. Historien är berättad från en enda plats, om en enda attack. Men det finns egentligen hundratals såna här anfall att rapportera om varje dag.

– Om IS besegras har vi en framtid. Annars inte, säger Muhammed och tittar ut över båren där båda hans döttrar ligger tätt intill varandra.

– Kriget är bara förstörelse. Och våra älskade, oskyldiga barn drabbas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet