Mystiska ljud i Havanna har lett till teorier om att den amerikanska ambassadpersonalen skulle ha utsatts för en attack med mikrovågsvapen. Men finns det något fog för teorin? Neurologiprofessorn Robert Baloh förklarar i klippet. Foto: SVT/AP

Allt fler fall av Havannasyndromet – teori om mikrovågsvapen sågas

Uppdaterad
Publicerad

Det mystiska Havannasyndromet fortsätter att drabba amerikansk ambassadpersonal på många håll i världen. Samtidigt sågas teorin om att mikrovågsvapen skulle ligga bakom symptomen från flera håll – både i hemligstämplade rapporter och av experter.

– Det går inte ihop, säger neurologiprofessorn Robert Baloh.

Det började för fem år sedan – anställda på USA:s ambassad i Havanna drabbades av mystiska symptom som yrsel, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Flera av dem hade dessutom plågats av starka och höga ljud innan problemen bröt ut.

Flera instanser har sedan dess utrett det som kommit att kallas Havannasyndromet. På senare tid har teorin om att främmande makt attackerat personalen med mikrovågsvapen blivit dominerande.

Hemlig rapport: Syrsor låg bakom

Nyligen blev en rapport från USA:s utrikesdepartment offentlig. I den slår en forskargrupp fast att de ljud som ambassadpersonalen i Havanna upplevt, och i flera fall spelat in, med all sannolikhet kommer från en särskilt högljudd syrsa. I samma rapport avfärdas teorin om mikrovågsvapen som osannolik.

En av de som ifrågasatt vapenteorin är Robert Baloh, professor i neurologi vid University of California, UCLA. Mikrovågor bör ha gett vävnadsskador och hjärnskador har inte påvisats vid undersökningar med magnetkamera, menar han. Det finns inte heller några andra bevis som stödjer tesen.

– Många har letat: FBI, CIA, Försvarsdepartementet och den kubanska regeringen. Inte ett enda bevis för ett vapen har presenterats efter fem års sökande, säger han.

– Det går helt enkelt inte ihop.

Forskaren: ”Masshysteri” trolig förklaring

Den troligaste orsaken till fenomenet är, enligt Baloh, masspsykogen sjukdom – tidigare känt som masshysteri.

Den går kortfattat ut på att idén om attacker sprids som ett virus – och tanken kan både framkalla symptom och användas som förklaring till symptom som har andra orsaker.

– Man utvecklar sjukdom på grund av att man tror att man utsatts för något farligt, säger Robert Baloh.

Fall över hela världen

Sedan 2016 har fler amerikanska tjänstemän, både innanför och utanför landets gränser, drabbats av Havannasyndromet. Den senaste månaden har fall inrapporterats i en rad länder, bland annat Tyskland och Colombia.

– Explosionen i antalet fall tror jag beror på att utrikesdepartementet har mejlat människor över hela världen och uppmanat dem att vara uppmärksamma på vissa ljud och symptom. Det är oftast så det får spridning, säger Robert Baloh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.